România mai are o singură fabrică de zahăr cu capital autohton

1
creștere preț zahăr
- Reclamă -

Dacă înainte de 1989, România avea circa 33 fabrici producătoare din zahăr, în prezent numărul acestora poate fi numărat pe degetele de la o singură mână. Și nu doar atât, din cele patru unități care mai funcționează, una singura are capital românesc.

Este vorba de Zahărul Bod, companie care după ce a trecut prin momente grele în ultimii ani, are acum un program ambițios de investițiie – circa două milioane de euro în modernizarea fluxului tehnologic.

Recent, patronul societății, Dan Tartagă, a anunţat că 25% dintre acţiunile companiei vor fi preluate de Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din Braşov şi Covasna. El intenționează astfel că crescă interesul cultivatorilor din zonă pentru sfecla de zahăr astfel încât să poată fi asigurată materia primă necesară procesului de producție, mai ales că și capacitatea unității din Bod a fost mărită.

Fabrica are contracte cu circa 2.000 de fermieri din zonă. Anul trecut, producția de zahăr a fost de 27.000 de tone de zahăr, iar în acest estimările arată că aceasta va fi ceva mai mică.

Celelalte fabrici care mai funcționează în prezent se află la Roman, Oradea și Luduș, fiind deținute de companii cu capital străin. Românii consumă circa 550.000 de tone de zahăr, din care mai puțin de un sfert sunt produse în țară.zahar

UE se pregătește pentru renunțarea la cote

Potrivit datelor oficiale, în acest an, suprafețele cultivate cu sfeclă de zahăr în UE se vor mări cu 7,5%, pe o piață mondială în creștere constantă în condițiile unui deficit anunțat pentru 2016-2017. Analiștii se așteaptă la o creștere a producției în acest an, în acest context, dar și pentru că începând cu octombrie 2017 cotele la zahăr vor fi suspendate.

- Reclamă -

Cum au reușit un tată și fiul său să construiască de la zero un brand apreciat pe FB

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.