100 miliarde euro fonduri europene , agricultura şi programele de Dezvoltare Durabilă, o treime din bugetul disponibil

2
agricultura afaceri
- Reclamă -

România va avea la dispoziţie un buget total de 100 miliarde euro în exerciţiul de finanţare europeană 2021-2027, de trei ori mai mult decât în perioada 2014-2020, iar agricultura şi programele de Dezvoltare Durabilă reprezintă o treime din bugetul disponibil, arată o analiză a REI Finance Advisors, companie de consultanţă specializate în atragerea de fonduri europene şi ajutoare de stat pentru companiile cu activitate în România.

 

Nouă programe operaţionale vor putea absorbi bugetul de 79,9 miliarde euro pentru România şi alte programe destinate agriculturii vor beneficia de un buget de circa 20 miliarde euro. Investiţii de miliarde sunt vizate în noul program de finanţare europeană pentru şcoli, spitale, lucrări de infrastructură, mediul de afaceri, digitalizare.

”România va avea la dispoziţie un buget total de 100 miliarde euro în exerciţiul de finanţare europeană 2021-2027, dintre care 79,9 miliarde euro fonduri europene nerambursabile repartizate în numai puţin de 9 programe operaţionale pe mai multe sectoare cheie ale economiei, cât şi un buget de circa 20 miliarde euro fonduri nerambursabile, destinate agriculturii”, arată compania de consultanţă.

Liderii ţărilor europene şi ai instituţiilor UE au aprobat un buget multianual pentru perioada 2021-2027, în valoare de 1.074 miliarde de euro. Din valoarea totală bugetată, România a obţinut aproximativ 7,5%, respectiv 79,9 miliarde euro, sumă ce va fi folosită sub forma unui pachet de redresare economică, ce vizează pe de-o parte îmbunătăţirea infrastructurii, construirea de noi spitale şi şcoli, modernizarea sistemelor publice, cât şi sume ce vor fi alocate pentru dezvoltarea mediului de afaceri din România, în domenii cheie.

„România primeşte în exerciţiul financiar 2021-2027 o alocare de peste două ori mai mare faţă de valoarea obţinută în intervalul 2014-2020, ceea ce înseamnă o disponibilitate financiară mai mare pentru companiile cu activitate în România, atât pentru nevoile proprii (dezvoltare, digitalizare), cât şi indirect pentru a executa lucrări de infrastructură: eficienţă energetică, şcoli, grădiniţe, reabilitare de drumuri, construire de autostrăzi, poduri, construirea de noi spitale, investiţii care vor genera dezvoltare pe orizontală în rândul companiilor româneşti. Mai mult, Guvernul României a anunţat disponibilitatea unui buget suplimentar în valoare de circa 20 miliarde euro fonduri nerambursabile ce sunt destinate sectorului agriculturii. În exerciţiul financiar 2021-2027, companiile vor putea solicita fonduri direct de la Agenţiile de Dezvoltare Regionale, ceea ce se traduce printr-o scădere a perioadelor necesare evaluării proiectelor şi semnarea contractelor, deci o eficientizare a procesului de absorbţie”, a declarat Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors.

- Reclamă -

ANSVSA face recomandări pentru protejarea animalelor în perioadele cu temperaturi foarte scăzute

 

Pe lângă cele 80 miliarde euro fonduri nerambursabile disponibile României, propunerea Comisiei Europene pentru Cadrul Financiar Multianual din perioada 2021-2027 destinat Politicii Agricole Comune se ridică la circa 20,5 miliarde de euro. Din această sumă, 13,3 miliarde euro reprezintă plăţile directe, în timp ce 6,7 miliarde de euro se vor acorda pentru Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Şi alocările pentru FEADR se vor face în baza unor indicatori. În plus, rata de cofinanţare a statelor membre propusă de Comisia Europeanã este de 65-80% FEADR.

- Reclamă -

2 comentarii

  1. […] România va avea la dispoziţie un buget total de 100 miliarde euro în exerciţiul de finanţare europeană 2021-2027, de trei ori mai mult decât în perioada 2014-2020, iar agricultura şi programele de Dezvoltare Durabilă reprezintă o treime din bugetul disponibil, arată o analiză a REI… Cititi mai multe aici: 100 miliarde euro fonduri europene , agricultura şi programele de Dezvoltare Durabilă, o treime di… […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.