Scoruşul negru-aronia (Aronia melanocarpa)

08 septembrie 2016

Scoruşul negru ingredient de bază în dietele anti-riduri și ajutor de neprețuit în lupta cu cancerul și bolile de inimă. 

Scoruşul negru este un arbust originar din nord-estul Americii de Nord, din zona Marilor Lacuri şi a Munţilor Apalaşi. Creşte în margini de pădure şi a intrat în atenţia nutriţioniştilor şi medicilor datorită conţinutului mare de antioxidanţi (mult mai mare decȃt în celelalte fructe de pădure) şi de vitamina C din fructele sale.

Antioxidanţii ajută organismul uman în lupta cu bolile de inimă şi cancerul şi încetinesc îmbătrânirea. Totodata aceştia protejază pielea de acţiunea unor factori nocivi precum, fumul de ţigară, razele UV, poluanţii din aer, etc.

Vitamina C susţine sistemul imunitar, fructele de scoruş negru având un puternic rol antibacterian. Populaţiile din America de Nord, foloseau această plantă în tratamentele tradiţionale. De exemplu, Tribul Potawatomi folosea ceaiul de aronia pentru vindecarea răcelilor.

Studii recente au demonstrat puternica acţiune antibacteriană a sucului de aronia, în special împotriva bacteriilor Staphylococcus aureus şi Escherichia coli şi a virusului gripal tip A. În fructe se mai găsesc şi fier, calciu, cobalt, potasiu, vitaminele B6, B2, E și provitamina A.

Citeşte şi Mustul – băutura miraculoasă pentru trup şi suflet

Scoruşul negru este un arbust cu frunza căzătoare care trăieşte câteva zeci de ani, rezistă bine la boli, poluare, frig şi temperaturi ridicate. Preferă zonele însorite, cu soluri bine drenate şi ph uşor acid. Se dezvoltă bine şi în soluri uscate, nisipoase sau argiloase.

Pentru o bună dezvoltare a rădăcinii, în plantaţii, se recomandă lăsarea unui spaţiu de 3m între tufe. Este bine să se folosească compost pentru îmbogăţirea solului cu substanţe minerale.

Tufa de scoruş negru ajunge  la o înălţime de 1,5-2 m. Florile  sunt albe şi grupate în inflorescenţe. Planta înfloreşte în lunile aprilie-mai şi este meliferă. Frunzele devin roşii toamna ceea ce a făcut ca aceasta plantă să fie frecvent utilizată în scopuri decorative. Fructele sunt drupe negre.

scorusulProducţia

Începând cu 1950, scoruşul se cultivă în majoritatea ţărilor din estul Europei, în Danemarca şi Rusia. Scorușul negru, cunoscut și ca aronia, face parte dintre culturile de nișă care aduc profituri mari chiar și cultivate pe suprafețe mici. Fructele mici și negre sunt la mare căutare, așa că plantațiile au început să se înmulțească şi la noi.

Preţul  scoruşului în România

Scoruşul se poate cumpăra şi online de pe site-uri specializate. Un kilogram de fructe de scoruş se găseşte la 25 lei, iar dacă doriţi să plantaţi în  grădinile proprii, un singur răsad poate ajunge la 15 lei. Site-urile care vând aceste produse fac reduceri în funcţie de cantitatea pe care o cumpăraţi. Astfel, dacă luaţi peste 100 de bucăţi de răsad de scoruş, plătiţi 12 lei per răsad.

Utilizare

Este cultivat pentru consum şi ca plantă ornamentală, gardurile de scoruş negru aratând deosebit de frumos primăvara şi toamna.

Se utilizează sub formă de suc, vin, gem şi ceai, dar şi ca fructe proaspete sau uscate. Fructele proaspete sunt amărui-acrișoare şi trebuie consumate în cantităţi moderate deoarece substanţele pe care le conţin au un efect puternic.

(1131 vizualizari)

Apreciază pagina de Facebook AgroTeca.ro:


Articole inrudite