Ajunsă la cea de-a opta ediției, Ziua Porumbului a constituit și în acest an o manifestare importantă atât prin prisma tehnologiei de top prezentate fermierilor prezenți la manifestare, cât și din punct de vedere al numărului mare de participanți – peste 2.000 de agricultori, conform estimărilor organizatorilor.
Achim Irimescu a discutat cu reprezentanții companiilor despre problemele și rezultatele acestora. El a explicat că 2016 a fost un an dificil pentru fermieri, amintind de problema subvenţiilor primite cu întârziere, dar a dat asigurări că aceasta a fost o situaţie care nu se va mai repeta în anii ce vor urma. Probleme sunt și din cauza secetei, peste 900.000 hectare fiind afectate de acest fenomen, potrivit estimărilor MADR.
Citeşte şi Motiv de îngrijorare pentru fermieri: Prețul cerealelor, în scădere
„Producţia agricolă din anul 2016 este favorabilă, în ciuda unui an destul de secetos. Cu toţii ne dorim ca România să devină cel mai important producător de porumb din Uniunea Europeană, deocamdată Franţa cu o suprafaţă cultivată mai mică decât a ţării noastre obţine o producţie mai mare, asta şi din cauza faptului că fermierii români nu au posibilitatea să aplice tehnologii adecvate. Ne dorim ca în viitor să apară şi în România cât mai multe ferme comercial viabile”, a declarat Irimescu.
La Ziua Porumbului pe lângă prezentarea producţiilor la hibrizii folosiţi şi a noilor modele de maşini şi utilaje agricole, au avut loc discuţii despre rentabilitatea culturilor şi problemele întâmpinate în acest an agricol. Un număr de 14 companii, dintre care una singură românească, au avut sole cultivate cu mai mulți hibrizi, scopul fiind identificarea celor care sunt cei mai potriviți condițiilor de cultură din România. Producțiile obținute au depășit și 9 tone/ha, în unele cazuri, în condițiileîn care nu s-a irigat.