Motiv de îngrijorare pentru fermieri: Prețul cerealelor, în scădere

0
- Reclamă -

Prețul la cereale a fost în scădere în prima zi a săptămânii pe principalele burse din Europa, urmare a revenirii euro, dar și a neliniștilor provocate de anunțul Egiptului, cel mai mare importator mondial de grâu, privind înăsprirea condițiilor la achiziția de cereale, potrivit presei internaționale. Este bine știut faptul că un euro mai puternic în fața dolarului face mai puțin competitive cerealele provenite din Europa pe piața mondială, urmarea fiind un nivel al prețului mai mic.

Pe de altă parte, Egipt a anunțat în week-end că a modificat din nou criteriile de achiziție a grâului din punct de vedere sanitar, interzicând importurile de grâu cu urme de cornul secarei. Să ne aducem aminte de efectul unei decizii similare luate la începutul anului, care a provocat tulburare mare pe piață, după ce încărcătura mai multor vapoare străine, printre care și unul francez, a fost refuzată.

Cât costă o tonă de grâu?

Pe Euronext, luni, prepretul cerealelorțul unei tone de grâu cu scadența în septembrie era mai mic cu 3 euro (fixându-se la 155,50 euro), iar pentru contractele cu scadență în decembrie cu 1,75 euro (fiind atins un nivel de 162,25 euro). Și porumbul s-a ieftinit cu 1,5 euro, la contractele cu scadența în noiembrie (162,75 euro), aceeași scădere fiind înregistrată și pentru contractele cu scadența în ianuarie 2017 (164 euro).  

Pe piața internă, la finele lunii august, pe site-urile de specialitate, grâul era scos la vânzare la un preț de 50-60 de bani/kg, triticalele – 0,58 lei/kg, orzul – 0,7 lei/kg, floarea soarelui – între 1 leu/kg și 1,4 lei/kg. Spre deosebire de alți ani, anunțurile sunt mai puțin numeroase, probabil și pentru că fermierii așteaptă o creștere a prețului. Cât despre porumb, toată lumea este în expectativă, mai ales că se anunță o producție mică, urmare a secetei.

Mai poți citi și despre Fermier: În 2015, am pierdut din diferențele de preț la cereale

Proprietăţile grâului

Nici nu ne-am gândit vreodată cât este de important grâul în viaţa noastră. Deşi se spune că îngraşă, el trebuie să fie nelipsit de pe masa noastră. Din el ne putem extrage calciul, fosforul, vitamina B, vitamina E, antioxidanţi, celuloza şi fibre, atât de importante pentru surplusul nostru de energie, dar şi pentru digestie.

- Reclamă -

Mai mult, cu grâul încolţit putem urma o cura propriu-zisă, iar cu boabele germinate putem crea delicatese în bucătărie.

 

 

 

 

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.