Hrișca este o plantă extrem de utilă vegetarienilor, persoanelor cu intoleranță la gluten, diabeticilor și agricultorilor.
Fagopyrum esculentum, pentru că așa se numește planta, este originară din Asia de Sud-Est și se cultivă încă din antichitate. Fiind apreciată pentru calitățile sale nutritive, s-a răspândit în Asia Centrală, Orientul Mijlociu și Europa într-un timp, relativ, scurt. Ea este înrudită cu rubarba și măcrișul.
Planta preferă solurile drenate, aerisite, cu un ph între 5-7. Tolerează solurile acide și pe cele sărace în nutrienți. Crește bine și pe terenuri pe care au fost alte culturi, valorificând cantitățile reduse de nutrienți rămași în sol. Este sensibilă la temperaturi de peste 30 grade, la secetă și îngheț.
Semințele încolțesc când temperatura solului ajunge la 7 grade Celsius. Creșterea plantei este foarte rapidă, plăntuța tânără apărȃnd în numai 3-5 zile. Florile sunt albe, iar tulpina este roșie și ajunge la o înălțime de 30-150 cm.
Hrisca are o perioadă lungă de înflorire și este meliferă.
Pe lȃngă consum, este folosită și la protejarea și îmbogățirea solului cu substanțe nutritive, în culturi care rămân pe câmp peste iarnă. Ȋn acest scop, se recomandă ca plantarea să se realizeze cam cu 3 luni înainte de perioada de îngheț astfel încât dezvoltarea plantei să aibă loc într-o perioadă răcoroasă.
Hrișca este mai bogată în proteine decât orezul și grâul și conține lizina și arginină, aminoacizi esențiali care au rol în întărirea sistemului imunitar; mangan; magneziu; cupru; vitamina B6 și substanțe nutraceutice printre care quercetin, taninuri și antioxidanți. Acestea fac ca hrișca să aibă un efect pozitiv asupra sănătății celor care o consuma reglând glicemia, fiind de ajutor diabeticilor, persoanelor care prezintă fragilitate capilară, celor cu afecțuni cardiovasculare, femeilor care prezintă sindrom polichistic ovarian, etc.
Ea mai este folosită în tehnicile de manipulare a habitatului pentru controlul biologic al dăunătorilor plantelor de cultură. Crescând numărul de specii de plante (ex. adăugând plante melifere), se pot proteja culturile pentru că dăunatorii vor avea la dispoziție mai multe gazde. Însă, abundența de hrană va atrage și duşmani naturali ai acestora.
În Noua Zeelanda s-au facut studii care au demonstrat efectul benefic pe care il are prezența hriştii în protejarea viilor.
Principalele țări producătoare sunt Rusia, China și Ucraina.
Există și băuturi din hrișca precum bere și whisky-urile -Eddu Gold si Eddu Silver, produse în Bretania, de către French Distillerie des Menhirs?
Ȋn Japonia, se bea ceai de hrișcă-sobacha și se consumă celebrii soba, tăiței din făina de hrișcă?
La noi în țară, hrișca se găsește în magazinele naturiste și în hypermarketuri sub formă de fulgi, semințe, turte, biscuiți și făină ?
In pieţele din Republica Moldova o putem cumpăra şi direct de la ţăranii care înca o mai produc, preţul acesteia fiind între 3 şi 4 lei româneşti ?
Painea din faină de hrişcă nu conţine gluten şi este cea mai buna alternativă pentru cei care au intoleranţă la aceasta substanță ?
Super reducere la maşina de pâine TEFAL Pain Palisir
Precauții
Hrișca verde conține substanțe care consumate în cantități mari pot duce la fotosensibilitate, mai ales la persoanele cu pielea deschisă la culoare. Aceasta afecțiune constă în sensibilizarea pielii la razele UV, manifestată prin apariția unor pete roșii la nivelul tegumentului și a unei puternice senzații de arsură.
Hrișca are un puternic potențial alergen, deci, introducerea sa în alimentație trebuie realizată cu grijă. Dacă este ingerată de către cai, hrișca le poate produce fotosensibilizare primară.
De unde putem cumpăra hrişca?
Hrişca se poate găsi la diferite preţuri, în funcţie de cantitatea pe care doriţi să o cumpăraţi şi de felul în care aceasta este preparată. O pungă de un kg de hrişcă naturală, de exemplu, se poate achiziţiona cu 10 lei, iar una prelucrată poate ajunge şi la 16 lei per kg. Produsul se importă din ţări ca Rusia, Ucraina sau Franţa şi se mai poate găsi şi la saci de 25 kg şi 50 kg. O puteţi cumpăra de aici hrişcă integrală 500 g SOLARIS.