Premierul rus Dmitri Medvedev a anunțat la începutul lunii septembrie că Rusia a luat decizia de a da liber la exporturile de grâu în următorii doi ani, ceea ce va ar putea impulsiona dezvoltarea pieței cerealiere în această țară, potrivit presei internaționale.
De altfel, ministrul Agriculturii a și propus suspendarea taxei vamale în perioada 15 septembrie 2016 – 1 iulie 2018. Aceasta fusese instituită la începutul lui 2015 pentru a menține oferta interioară în ciuda prăbușirii rublei.
Chiar și așa, Rusia a înregistrat în ultima campanie agricolă exporturi record și a depășit SUA , devenind cel mai mare exportator mondial de grâu, o poziție care ar trebui să fie păstrată și în viitor, pe fondul producției record din acest an. Anularea taxei înseamnă o creștere cu 5 milioane de tone a exporturilor de grâu, estimate la 30 milioane de tone, potrivit oficialilor de la Ministerul Agriculturii.
Agricultorii ruși au cerut de mai multe ori ridicarea barierelor vamale în vigoare. Taxa le-a adus pierderi de 50 miliarde de ruble, adică în jur de 700 milioane de euro, potrivit estimărilor patronatului producătorilor de cereale.
Reprezentanții acestuia susțin că prețul la grâu se situează în prezent la un nivel un pic superior pragului de rentabilitate, existând riscul ca în cazul micșorării prețului să aibă loc numeroase falimente în sector, precum și dificultăți în asigurarea semințelor pentru toamnă în ciuda recoltei record din acest an. Estimările privind recolta de cereale din acest an se ridică la peste 110 milioane de tone, nivel record.
Grâul în România
Acestea au fost anunţate după ce Dmitry Rylko, director general al Ikar, a anunţat în luna iulie că preţurile la grâu sunt în scădere în Rusia, Ucraina şi România.
“Preţurile sunt în coborâre în urma recoltelor semnificative din Rusia, Ucraina şi România„, a declarat Rylko.
Tot el mai spune că Egiptul este cel mai mare importator de grâu din lume şi un cumpărător obişnuit şi pentru cerealele din România.
“Ucraina, România şi Rusia au toate o producţie colosală de grâu, pe care trebuie să o vindem. În mod regulat, Rusia apare câştigătoare a licitaţiilor din Egipt, cel mai mare cumpărător de grâu din lume, deoarece preţul lor este mai scăzut”, a continuat Rylko.
Anul trecut, Egiptul a cumpărat 1,14 milioane tone de grâu românesc.