Piața cărnii de porc își revine. În România, prețul a ajuns la nivelul din iunie 2014

0
- Reclamă -

După ce embargoul impus de ruși la începutul anului 2014 a bulversat întreaga piață europeană, aflată pe un trend ascendent, a trebuit să treacă aproape doi ani până când să se poată vorbi de o revenire a prețurilor.

La această situație a contribuit și cererea mare venită din partea Chinei, interesată în general de subproduse, o țară a cărei producție a înregistat un declin însemnat în ultimii ani. Acesta este și motivul pntru care la începutul lunii septembrie, prețul unui kilogram de carne de porc pe piața chineză atingea 2,99 €/kg, un nivel record.

În acest context, și în Europa prețurile și-au revenit spectaculos preţurile, la începutul lunii septembrie, pe fondul importurilor realizate de asiatici. Astfel, cursurile au devenit superioare celor din septembrie 2015 în principalele state producătoare.

Potrivit Marché du Porc Breton, în Germania era consemnat un preț de 1,67 €/kg, față de 1,45 €/kg (carcasă), în septembrie 2015, timp ce în Spania atingea 1,32 €/kg față de 1,217 €/kg, anul trecut (stat cu efective de porci în creștere).

În ce ne privește, prețul a ajuns la circa 6 lei/kg, un nivel egal cu costurile de producție și care nu a mai fost atins din iunie 2014, după cum susține Tudor Stanca, director executiv al Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR). La începutul anului, prețul scăzuse undeva la 3,5 lei/kg, ceea ce a provocat pierderi mari crescătorilor, mulți dintre ei fiind nevoiți să-și închidă fermele.

RENNES (FRANCIA) - ALLEVATORI PROTESTANO CONTRO LA CRISI DEI PREZZI DELLA CARNE DI MAIALEScădere dramatică a efectivelor de porci în China

În 2013, efectivele de porci ale Chinei se ridicau la circa 470 milioane de capete, după care au tot scăzut, atingând în jur de 370 milioane de capete în acest an. O scădere dramatică, care a avut ca efect majorarea importurilor.

- Reclamă -

Anul trecut, chinezii au importat în jur de 1,5 milioane de tone de carne de porc, o cantitate impresionantă, dar care nu reprezintă decât 3,5% din consumul intern, potrivit Rabobank. De remarcat scăderea consumului cu 4% în acest an, din cauza puterii mai mici de cumpărare a chinezilor, dar și a prețului ridicat la carnea de porc.

Deficitul se va menține și anul viitor, iar el ar putea fi acoperit cu importuri aduse din Europa, SUA și Canada, care se vor bate pentru această piață.

Analiștii Rabobank apreciază că Europa ar trebui să rămână principalul furnizor al Chinei, cu un volum de circa 1,4 milioane de tone. Ei recomandă totuși ca oferta să fie de calitate și diversificată, dat fiind concurența tot mai mare venită dinspre statele Americii de Nord.

Principalii furnizori europeni sunt Germania, Spania și Danemarca.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.