De ce sunt interesați agricultorii de amestecul mai multor soiuri de grâu?

0
- Reclamă -

Amestecul mai multor soiuri de grâu, considerat drept un mijloc de a securiza producția, începe să intereseze tot mai mult agricultorii. Francezii sunt printre primii care au lansat cercetări în acest scop (Institutul Național de Cercetări Agricole din Franța – INRA), obiectivul fiind o înțelegere mai bună a modului cum ar trebui amestecate diferitele soiuri de grâu, potrivit reussir.fr.

Cercetătorii francezi susțin că în circa 70% dintre cazurile studiate, randamentul obținut în urma amestecului de soiuri de grâu de panificație este egal sau chiar superior celor realizate separat de fiecare dintre soiurile care le compun. Afirmațiile se bazează pe o activitate de cinci ani de cercetare.

„Am crede că un randament mai mare este o prioritate pentru agricultori. Nu este adevărat, pentru ei, importantă este securizarea randamentului. Pentru fermieri, principalul obiectiv este reducerea presiunii bolilor și abia apoi vine stabilizarea radamentului. Amestecul de soiuri le permite să nu pună toate ouăle în același coș”, explică Arnaud Gauffreteau, cercetător la INRA.

El lucrează de mai bine de doi ani la proiectul Wheatamix, în partenariat cu mai mulți oameni de știință, camere agricole și producători.

„Când ai un amestec este ca și când ai avea un singur soi pentru toată exploatația. Pentru fermieri este mai simplu de semănat, iar bolile evoluează mai încet, agricultorii având mai mult timp pentru a le combate. Foarte important, ei pot alege momentul cel mai bun”, susține specialistul francez.

Citeşte şi  Soiuri de grâu pentru recolte profitabile (P)

Cercetările INRA au scos în evidență faptul că sunt necesare cel puțin trei soiuri de grâu, pentru ca măcar unul dintre ele să se adapteze cel mai bine stresului. Dacă sunt prea multe, peste șase, de exemplu, este greu de prevăzut evoluția culturii, din cauza interacțiunilor foarte numeroase între soiuri. Cel mai bun pare să fie amestecul a patru soiuri, fiecare având o pondere egală.

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.