1,6 milioane de hectare calamitate de secetă

0

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, spune că din înştiinţările făcute de fermieri sunt 1,6 milioane de hectare calamitate de secetă, iar din verificările realizate până în prezent – 914.000 de hectare.

El a precizat că într-un judeţ suprafaţa însămânţată în toamnă poate fi 100% calamitată, dar nu 110%.

Adrian Oros a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că echipele de constatare a pagubelor produse de secetă lucrează şi sâmbăta şi duminica. „Suprafaţa pe care acum se irigă, suprafaţa reală, este de 322.032 hectare şi apa este introdusă pe canale pe o lungime de 2.355 kilometri. În ceea ce priveşte procesele verbale de constatare a pagubelor, din înştiinţările făcute de către fermieri sunt 1,6 milioane hectare calamitate, din ceea ce s-a verificat până acuma 941.000 de hectare. Sigur că aceste echipe de constatate a dimensiunii pagubelor lucrează continuu, lucrează şi sâmbăta şi duminica, pentru că noi la finele lunii mai vrem să avem încheiate aceste procese-verbale ca până în 15 iunie să avem sintezele pe judeţe, pe comune, pe parcele astfel încât să ştim cum anume să facem despăgubirile”, a spus ministrul Agriculturii.
El a precizat că în unele judeţe suprafeţele consemnate calamitate depăşesc suprafeţele raportate în toamnă ca însămânţate. „Vreau să fac un apel aici şi la fermieri, dar în primul rând la cei care fac parte din aceste comisii de constatare pentru că în unele judeţe suprafeţele consemnate calamitate se apropie sau chiar depăşesc suprafeţele raportate în toamnă ca fiind însămânţate. Probabil că fie în toamnă s-au raportat greşit acele suprafeţe, fie echipele care constată şi consemnează în procesele verbale nu îşi fac întotdeauna treaba. Vreau să fac acest apel pentru că noi vrem să-i despăgubim pe toţi cei care sunt păgubiţi, dar datele după care calculăm şi vom face aceste despăgubiri trebuie să fie nişte date reale”, a explicat ministrul Agriculturii.
El a precizat că într-un judeţ poate fi calamitată 100% din suprafaţa însămânţată, dar nu 110%.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here