Ziua internaţională a diversităţii biologice

0
- Reclamă -

Ziua internaţională a diversităţii biologice este marcată în fiecare an la data de 22 mai, scopul ei fiind acela de a creşte gradul de înţelegere şi conştientizare a problemelor legate de biodiversitate.

Având în vedere dependenţa noastră de mediu şi toate beneficiile pe care le obţinem din natură, diversitatea culturală este strâns legată de diversitatea biologică.

Sisteme tradiţionale de cunoaştere – valori şi practici culturale, transmise prin generaţii – sunt cruciale pentru protecţia biodiversităţii lumii, aflată într-un declin rapid. Popoarele indigene şi comunităţile locale reprezintă o mică parte din populaţia lumii, dar constituie o mare parte din diversitatea lingvistică şi culturală a umanităţii, care este intim legată de biodiversitate, menţionează site-ul citat anterior. Pierderea cunoştinţelor tradiţionale este strâns legată de pierderea biodiversităţii. Comunităţile locale şi popoarele indigene deţin ansambluri complexe de cunoştinţe, tehnologii, abilităţi şi practici legate de biodiversitatea locală. Ca răspuns la mediul în schimbare, astfel de cunoştinţe sunt deseori combinate cu inovaţia rezultată din interacţiunea dintre biodiversitatea locală, practicile, dreptul cutumiar, valorile culturale şi spirituale.

În 2020 va fi adoptat un cadru global pentru biodiversitate post-2020, ca o treaptă de trecere spre strategia Viziune 2050 – ”Living in harmony with nature”. În decizia sa, 14/34, Conferinţa părţilor la Convenţia privind Diversitatea Biologică a stabilit un proces cuprinzător şi participativ pentru pregătirea cadrului global pentru biodiversitate post-2020.

Marcarea Zilei internaţionale a diversităţii biologice la data de 22 mai a fost stabilită prin Rezoluţia 55/201, din 20 decembrie 2000, a Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

Citește și: Românii care au muncit la ferma din Bornheim și-au primit salariile

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.