20.000 de mii semnături pentru reintroducerea în Codul Silvic a confiscării camioanelor cu lemn furat

0
material lemnos lemn de foc
Foto credit: Poliția Română
- Reclamă -

Activiștii de mediu împreună cu cei 20.000 de semnatari ai unei petiții solicită reintroducerea în Codul Silvic a articolului care prevede confiscarea camioanelor care transportă ilegal materiale lemnoase. Deși articolul a fost scos de Ministerul Mediului, ministrul Mircea Fechet a afirmat că de fapt el susține confiscarea. Reprezentanții industriei lemnului susțin că articolul a fost scos din Codul Silvic deoarece confiscarea este prevăzută și în Codul Penal.

Prevederea a dus până acum la confiscarea a sute de camioane care transportau lemn furat și a fost măsură care i-a usturat cel mai tare pe hoții de lemne.

20.000 de mii de oameni s-au mobilizat și au semnat petiția Declic cerând parlamentarilor reintroducerea în Codul Silvic a articolului care prevede confiscarea camioanelor prinse că transportă lemn furat.

Antonia Bomb, coordonatorul campaniei Declic privind Codul Silvic: În momentul în care mafia lemnului nu mai are cu ce transporta pentru că transportatorii se tem că își pierd camioanele, nu se mai taie lemnul. În momentul în care nu se mai taie lemnul se blochează o întreagă rețea mafioată care preia lemn furat, care transporta lemn furat, care prelucrează lemn furat.

Vezi și Peste 1,2 milioane de metri cubi de lemn, furate din parcurile naționale în ultimii 5 ani

Măsura confiscării mijloacelor de transport a fost introdusă în Codul Silvic acum patru ani, la presiunea societății civile, pentru a bloca lanțul de distribuție a lemnului furat și s-a dovedit a fi cea mai eficientă metodă în lupta cu tăierile ilegale.

- Reclamă -

”În doar nouă luni de când a fost adoptată măsura confiscării utilajelor care transporta lemn furat, doar în județul Suceava au fost confiscate nu mai puțin de 34 de camioane prinse în flagrant de polițiști.”

Ciprian Gălușcă, reprezentant Greenpeace România: Când vorbim de confiscarea unui volum mare de lemn și a unui camion, vorbim practic de foarte mulți bani, de niste zeci de mii de euro care se trag pe dreapta dintr-o societate comercială, iar asta doare, doare foarte tare.

Reprezentanții Ministerului Mediului susțin că au scos măsura confiscării la cererea Ministerului Justiției, aceasta fiind prevăzută și în Codul Penal.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: Fie că discutăm despre confiscare, fie că discutăm despre conflictul de interese în cazul angajaților din sectorul silvic, fie că discutăm despre accesul liber și nerestrictionat în pădurile din România, aceste trei chestiuni vor fi susținute de mine în calitate de minstru și de mine în calitate de parlamentar, cu speranța că în Noul Cod Silvic ele vor fi așa cum ne-am propus de la început.

Cătălin Tobescu, președinte, Asociația Industriei Lemnului – Prolemn: Codul Penal detaliază condițiile acestei confiscări. O reglementare simplificată și simplistă, aș spune eu, în Codul Silvic, nu ar face dacât să dubleze prevederile Codului Penal. Deci nu înseamnă că nu se mai confiscă camioanele care au ajutat la savârșirea unei infracțiuni, numai că se confiscă direct prevederilor Codului Penal.

În România, se taie în jur de 38 de milioane de metri cubi de lemn pe an, dintre care doar 18 milioane legal, cu documente.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.