Peste 1,2 milioane de metri cubi de lemn, furate din parcurile naționale în ultimii 5 ani

1
pădure ”furată”

 O cantitate de 1,2 milioane de metri cubi de lemn a fost exploatată din parcurile naţionale ale României, începând din anul 2014 până în prezent, adică echivalentul unei paduri seculare de 3.600 de hectare. 

Reprezentantul Agent Green a atras atenția că oficialii europeni au afirmat, la ultima întâlnire avută în urma cu patru zile la Bruxelles, ca România riscă un nou infringement pe mediu din cauza exploatărilor ilegale de lemn.

„România traversează una dintre cele mai grave crize de mediu înregistrate la nivelul Uniunii Europene, iar distrugerile şi exploatările care se petrec în Parcurile Naţionale şi siturile Natura 2000, arii naturale teoretic protejate prin lege, au ajuns săptamana trecută în atenţia oficialilor de la Bruxelles, când Agent Green şi EuroNatur au prezentat în premieră membrilor Parlamentului European şi ai Comisiei Europene derapajele şi abuzurile care sunt permise şi încurajate de autorităţile din România. Investigaţia noastră a fost realizată prin metode jurnalistice, pentru că instituţiile statului cărora le-am solicitat informaţii despre amenajamentele din Romania ne-au refuzat. De exemplu, Romsilva ne-a spus ca aceste date sunt secrete”, a spus Ciurcanu.

Lemnul furat, transportat în peste 60.000 de camioane

Investigatorul a mai precizat ca acest lemn a fost încărcat în peste 60.000 de camioane, adică o coloană de camioane pline cu buşteni de la Bucureşti până la Nadlac.

Datele oficiale arată că, în prezent, în România, există 1.572 de arii naturale protejate (peste 23% din suprafaţa ţării), din care 1.066 de arii naturale protejate ce necesita custodie. Ariile naturale protejate care nu necesită structuri de administrare sunt atribuite în custodie unui număr de 142 de entitaţi pentru 260 de custodii (ONG-uri, socieţăti comerciale, instituţii de învăţământ, cercetare etc.)

un comentariu

  1. […]  O cantitate de 1,2 milioane de metri cubi de lemn a fost exploatată din parcurile naţionale ale României, începând din anul 2014 până în prezent, adică echivalentul unei paduri seculare de 3.600 de hectare.  Reprezentantul Agent Green a atras atenția că oficialii europeni au afirmat,… Cititi mai multe aici: Peste 1,2 milioane de metri cubi de lemn, furate din parcurile naționale în ultimii 5 ani […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here