2017 a fost anul recordurilor. La ce să ne așteptăm în 2018?

0
exporturi-2016-grâu-2018
- Reclamă -

Anul 2017 a fost un an bun pentru fermierii români dacă ne referim la nivelul producțiilor, când vine vorba de prețuri este altă poveste, însă…Un an al recordurilor la Ministerul Agriculturii (producții record la nouă culturi agricole), dar și la APIA – cu plăți de peste 3 miliarde de euro către fermieri, atât pentru schemele și măsurile de sprijin finanțate din fonduri europene, cât și pentru cele finanțate de la bugetul de stat. Cât privește 2018, prognozele nu se arată la fel de optimiste sau cel putin așa atrag atenția analiștii… Aceștia susțin că după patru ani de producții mari, nu este exclus că în 2018 producțiile să fie semnificativ mai mici, din cauza vremii… o prognoză care s-ar putea adeveri în mare parte în ceea ce ne privește, dacă ne uităm la capriciile vremii. Ceva mai mult optimism există însă când vine vorba de prețuri, dat fiind pronozele mai mici privind nivelul producțiilor pentru 2018, ca să nu mai vorbim de faptul că după un cliclu de circa 10 ani de reducere a prețurilor, este așteptată o revenire a lor….cel puțin așa arată statisticile.

Ce spun fermierii?

Fostul parlamentar Marin Anton, care lucrează câteva mii de hectare de teren agricol în județul Giurgiu, spune că rezultatele obținute în 2017 au fost bune. Din păcate, estimările pentru 2018 nu sunt la fel de optimiste, în condițiile în care prețurile la input-uri au tot crescut în ultima vreme, în timp ce la cereale stau pe loc, dacă nu chiar o iau în jos…

Citește și:  114 mil. euro, valoarea ajutoarelor naționale tranzitorii alocate pentru sectorul vegetal

2017 a fost un an bun, mulțumitor de bun din punct de vedere al producției obținute, probleme au fost însă în ce privește desfacerea. 2017 a fost mai  bun decât 2016. Cât privește 2018, îl văd mai prost decât 2016, în condițiile în care input-urile sunt mai scumpe cu 10-15%. Au crescut prețurile la semințe, îngrășăminte etc. și la fel ar fi trebuit să se mărească și la cereale, ceea ce nu s-a întâmplat”, a declarat Marin Anton.

Și Alexandru Gheorghe, administratorul companiei Somalex din judetul Ialomița, care administrează circa 3.400 ha de teren agricol, atrage atenția că producțiile ridicate nu înseamnă neapărat și profituri mai mari.

„Dacă producția din 2017 a crescut cu 40-50% poate față de cea din 2010, nu înseamnă că profitabilitatea s-a mărit în același ritm. Cauza este concurența de pe piață, care a dus la scăderea prețului într-un mod dramatic. Fiecare judecă problema din punctul lui de vedere, cumpărătorul îl judecă ca o facilitate, iar pentru noi este aproape o dramă. Dacă în 2010 prețul unei tone de grau era de 1.200 lei, acum cred că este aproape la jumătate”, afirma spre finele lui 2017 la o conferință pe teme de agricultură Alexandru Gheorghe.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.