75% dintre banii care se distribuie fermierilor vin de la Uniunea Europeană

2
ant madr finantare absorbtia
- Reclamă -

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat miercuri, la Slatina, că Prin Planul Naţional Strategic 2023 – 2027, un document programatic aprobat în luna decembrie anul trecut de Comisia Europeană, fermierii români şi agricultura românească beneficiază de susţinere în valoare de 15,8 miliarde de euro, precizând că 75% dintre banii care se distribuie fermierilor vin de la Uniunea Europeană.

Ministrul a prezentat, miercuri, la Slatina, Planul Naţional Strategic 2023 – 2027, într-o conferinţă organizată în cadrul campaniei „Caravana Cunoaşterii” de Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală.

Petre Daea a menţionat că România are un Planul Naţional Strategic echilibrat şi i-a îndemnat pe fermieri să atragă fondurile europene prevăzute în acest document programatic.

„Un plan excepţional, din punct de vedere al valorii lui, prin obiective şi din punct de vedere al susţinerii, de 15,8 miliarde euro, sumă importantă, pe care din fericire, România, prin agricultură, a adus banii aceştia în ţară şi vrem să-i aducem în totalitate şi de aici încolo. (….) Într-o exprimare tehnică din partea celor de la UE, spunând că România are unul dintre cele mai echilibrate planuri naţionale strategice. (…) Este un document programatic ce vizează domeniul pe o perioadă lungă de timp. (…) Să luăm banii de la Uniunea Europeană, pentru că, stimaţi fermieri, 75% din banii care se distribuie fermierilor vin de la UE. Pe de o parte să luăm toţi banii, pe de altă parte să compatibilizăm conceptul UE cu interesele şi nevoile pe care le au fermierii români”, a declarat ministrul Agriculturii.

Atenţia la performanţă, nu conformitate

Petre Daea a arătat că prin PNS, 2023 – 2027, este mutată atenţia de la conformitate către rezultate şi performanţă, iar documentul aduce ca noutate şi un grad de flexibilitate mai mare în stabilirea regulilor de eligibilitate.

„Ce este nou, sunt cele două mari principii, se mută atenţia de la conformitate la performanţă, nu-i uşor acest lucru, iar al doilea, un grad ridicat de flexibilitate a regulilor de eligibilitate, putem să facem mişcări între piloni, dar asta n-o putem facem în fiecare zi, în fiecare lună, o putem face anual”, a precizat ministrul.

- Reclamă -

Ministrul a punctat că documentul prevede şi măsuri de susţinere a tinerilor fermieri, în România fiind circa 199.000 de fermieri cu vârste sub 25 de ani.

Vezi și Fără bani europeni, Guvernul dă bani din buget pentru 248.156 de fermieri

„O altă investiţie importantă este în fermierii tineri. Am translatat această măsură din ciclul trecut, pentru că am avut şi atunci şi avem şi acum şi o să vedeţi ce suport au fermierii tineri pentru fiecare formă de sprijin, în aşa fel încât să fim atenţi la generaţiile de fermieri, să le schimbăm la timp şi să se împrospăteze în cunoştinţă de cauză şi într-un exerciţiu al muncii, să fie competitivi pe piaţă şi în competiţie cu alte ţări. Lucrul acesta este îmbucurător pentru România, întrucât România de pe locul zece în 2016 a trecut pe locul cinci la structura de fermieri sub 25 de ani. Avem deja 199.000 de fermieri care au sub 25 de ani. Investim în continuare aici”, a declarat Petre Daea.

Deputatul de Olt Florin Barbu a susţinut în cadrul conferinţei că prin finanţările prevăzute în PNS 2023 – 2017 vor fi create peste 12.000 de locuri de muncă.

„Se vorbeşte despre viitorul fermierilor dar şi despre viitorul agriculturii. Eu consider că Planul Strategic 2023 – 2017 este exact viitorul agriculturii româneşti în această perioadă. Ştiu că prin Planul Naţional Strategic sunt peste 100 de măsuri de sprijin direct către fermieri, sunt peste un miliard de euro pentru finanţare în zootehnie, în industria alimentară, în procesare, ceea ce ne face să credem că în România, din estimările făcute, vor fi create peste 12.000 locuri de muncă prin acest program”, a declarat Florin Barbu, preşedinte al Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor. .

În cadrul acţiunii „Caravana Cunoaşterii”, MADR va organiza Conferinţe naţionale şi regionale, astfel încât fermierilor din ţară să le fie aduse la cunoştinţă informaţiile cuprinse în PNS şi sumele pe care le au la dispoziţie pentru a le investi în agricultură şi dezvoltare rurală.

Fermierii români şi agricultura românească vor beneficia de 15,83 miliarde de euro prin Planul Naţional Strategic 2023-2027, prin Pilonul I – Plăţi directe şi intervenţii sectoriale şi prin Pilonul II – Dezvoltare rurală.

- Reclamă -

2 comentarii

  1. […] Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat miercuri, la Slatina, că Prin Planul Naţional Strategic 2023 – 2027, un document programatic aprobat în luna decembrie anul trecut de Comisia Europeană, fermierii români şi agricultura românească beneficiază de susţinere în valoare de 15,8 miliarde de euro, precizând… Cititi mai multe aici: 75% dintre banii care se distribuie fermierilor vin de la Uniunea Europeană […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.