Gripă aviară la lebede din Suceava

1
- Reclamă -

Un nou caz de gripă aviară H5N1 a fost descoperit la un efectiv de 15 lebede, găsite moarte pe iazul Acumularea Fălticeni, de pe raza unui fond de vânătoare din judeţul Suceava, a anunţat, miercuri, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

 

Potrivit sursei citate, până la data de 3 ianuarie 2023, nu a fost depistată prezenţa virusului influenţei aviare în exploataţii de păsări domestice.

ANSVSA precizează că a transmis instrucţiuni clare către toate structurile teritoriale subordonate (DSVSA judeţene), cu privire la întărirea măsurilor de prevenire şi supraveghere la nivel naţional, pentru evitarea apariţiei de noi focare.

„Pe întreg teritoriul României, exploataţiile de păsări autorizate/înregistrate sanitar- veterinar, cu sistem de creştere liber şi ecologic, trebuie să ţină efectivele cât mai adăpostite, fără acces la luciuri de apă sau alte amenajări hidrologice, pentru a limita la maximum orice posibil contact cu păsările sălbatice. De asemenea, a fost solicitată întărirea tuturor măsurilor de biosecuritate în exploataţiile comerciale avicole de pe teritoriul României”, se menţionează în comunicat.

În cazul crescătorilor de păsări din gospodăriile populaţiei, ANSVSA recomandă respectarea măsurilor, precum: separarea în cadrul gospodăriei a raţelor şi gâştelor de alte păsări domestice; evitarea creşterii păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ţinute închise obligatoriu în spaţii special amenajate; atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea şi adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită, la care nu pot avea acces păsările sălbatice; adăparea păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafaţă, neaccesibile păsărilor sălbatice; evitarea intrării mai multor persoane în zona de exploatare a păsărilor domestice, mişcările limitându-se la o singură persoană (proprietarul exploataţiei); prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare şi alte animale de companie; folosirea unei alte încălţăminte în spaţiul de exploatare a păsărilor domestice sau a unui amplasament special amenajat, pentru dezinfecţia încălţămintei; limitarea pe cât posibil a accesului tuturor păsărilor domestice şi a păsărilor sălbatice captive la luciuri de apă, lacuri, bălţi, râuri şi orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală.

- Reclamă -

„În acest sens, orice suspiciune va fi notificată în regim de urgenţă DSVSA-urilor judeţene şi ANSVSA. ANSVSA colaborează cu o serie de instituţii implicate în observarea, supravegherea şi monitorizarea păsărilor sălbatice, respectiv societăţi ornitologice, Asociaţia Biosfera Delta Dunării, asociaţii de vânătoare etc. O atenţie deosebită va fi acordată transporturilor intracomunitare cu păsări vii şi ouă de incubat, provenite din ţările unde evoluează focare de influenţă aviară în ultima perioadă. În vederea prevenirii introducerii în România a gripei aviare înalt patogene, este interzisă orice intrare pe teritoriul naţional a transporturilor de păsări pentru sacrificare din Uniunea Europeană, care provin din zone de protecţie sau supraveghere. Situaţia epidemiologică din România, în contextul influenţei aviare, este monitorizată permanent de ANSVSA şi structurile subordonate de la nivel local”, notează instituţia.

20.000 de porci sacrificați într-un nou focar de pestă porcină din Timiş

Valul epidemic de influenţă aviară înalt patogenă, de subtip preponderent H5N1, care a debutat la finele anului 2021, continuă să afecteze Europa.

- Reclamă -

un comentariu

  1. […] Un nou caz de gripă aviară H5N1 a fost descoperit la un efectiv de 15 lebede, găsite moarte pe iazul Acumularea Fălticeni, de pe raza unui fond de vânătoare din judeţul Suceava, a anunţat, miercuri, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).  … Cititi mai multe aici: Gripă aviară la lebede din Suceava […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.