Watusi Ankole – vacile regilor

1
- Reclamă -

Rasa de vaci cu coarne spectaculoase, Watusi Ankole, originară din Africa şi intâlnită astăzi în Europa si SUA este una dintre cele mai vechi rase din lume, cu o vechime de aproape 5000 de ani.

Imaginea aproape magică, a turmelor de vite cu coarne uriaşe, mânate în peisaje sălbatice africane, a atras multi crescători care şi-au dorit să aiba aceste frumoase animale.

Watusi este denumirea cu care sunt cunoscute în Rwanda şi Burundi, iar Ankole este numele folosit în Uganda. Sunt considerate animale sfinte de către triburile care le cresc. Fac parte din grupul vacilor Sanga, rezistând bine în zone uscate, cu temperaturi crescute.

Coarnele ce pot atinge lungimea de peste 1m sunt folosite pentru apărare, dar şi pentru reglarea temperaturii.

Watusi deţin recordul Guinness Book pentru coarnele cu cea mai mare circumferinţă, masculul CT Woodie având 103 cm, iar femela Lurch, 95.25 cm.

king-louis-672x372
King Louis. Sursa foto – WWA

La inceputul secolului XX au fost aduse in Europa ca o curiozitate, în grădini zoologice din Suedia, Germania şi Anglia, iar de aici, în 1960 au fost importate în Statele Unite ale Americii unde în prezent, exista o comunitate destul de importantă de crescători. Sunt folosite în producţia de carne.

- Reclamă -

Vacile ajung la 430-540 kg, taurii la 540-730 kg, iar viţeii au la naştere, între 14 si 23 kg.

Instinctele materne bine dezvoltate, laptele cu conţinut mare de grăsime, peste 10% şi carnea slaba sunt printre atributele acestei rase. De asemenea, femelele nasc uşor, iar viţetii sunt agili, “gata sa fugă”, la scurt timp dupa fătare.

Sursa foto - WWA
Sursa foto – WWA

Sunt animale adaptate la seceta, rezistând cu cantitati reduse de apă şi hrana (ierburi şi frunziş).

Se simt bine daca sunt ţinute în grupuri, dormind in cerc, in jurul viteilor.

Aşa cum menţiona Marlin Neidhardt, membru în Consiliul director al World Watusi Association: “Watusi nu sunt o rasa pentru orice, ci doar pentru cei ce îşi doresc foarte mult s-o creasca, care au abilităţile şi mijloacele necesare şi care ştiu să aprecieze acest animal cu adevarat minunat. Aceasta rasa trebuie preţuita şi conservata pentru a ne putea bucura de ea în continuare.”

Puteţi admira aceste animale în câteva dintre grădinile zoologice din Romania.

Articol semnat de Dana Canari, Biolog.

SURSA – World Watusi Association

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.