Situaţie disperată pentru crescătorii de porci, preţul a ajuns la cel mic nivel din ultimii cinci ani

0
- Reclamă -

Crescătorii români de porci se află într-o situaţie disperată după ce prețul de vânzare la poarta fermei a atins, săptămâna aceasta, pragul de 3,5 lei/kg (în viu), acesta fiind cel mai mic preț de vânzare al porcului din ultimii cinci ani, în condiţiile în care prețul la raft al cărnii de porc a rămas neschimbat, atrage atenţia Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP).

Membrii asociaţiei susţin că prețul de producție al unui kg de carne de porc este de aproximativ 6 lei/kg. Spre comparație, în Franța, prețul unui kg de carne de porc  la poarta fermierului este echivalentul a aproximativ  6 lei, iar în plus, Franța poate vinde porc viu către alte state membre, pe când România nu are acest drept, se arată într-un comunicat al ACEBOP.

Vânzarea porcilor vii din ferme  a devenit o mare problemă mai ales in contextul ultimelor 60 de zile, când piața a fost efectiv  invadată de carne provenită din Polonia, Ungaria, Germania.

‘’Criza declanșată de embargoul rus la carnea provenită din Uniunea Europeană face ca previziunile pentru prima parte a anului 2016 să fie sumbre, aruncând fermierul român intr-un marasm economic și existențial fără precedent. Toate statele membre produc carne de porc. Piața rusă fiind inchisă, există un război al vânzărilor in care fiecare stat luptă cu armele pe care le are. Noi ne punem intrebarea: România are arme pentru acest război? Cum este protejat fermierul roman față de invazia de carne din statele membre ‘’, se precizează în comunicat.

Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România solicită repoziționarea marilor retaileri față de prețul foarte mic al porcului la poarta fermei și monitorizarea urgentă de către Autoritatea de Concurență a situației prezentate, care aduce atingere fermierului și consumatorului român. Membrii ACEBOP sunt de părere că ar trebui urmat exemplul Franței, stat al cărui  Guvern  s-a aliat cu asociațiile  și  producătorii naționali, găsind pârghiile legale pentru limitarea și chiar interzicerea in supermarketuri  a comercializării produselor alimentare cu  origine străină.

De remarcat faptul că autorităţile de la Bruxelles au decis, în data de 25 ianuarie, anularea sprijinului pentru depozitarea privată a cărnii de porc, deoarece ’’există riscul recurgerii excesive la regimul de ajutor’’.  Decizia este valabilă pentru perioada 27 ianuarie – 2 februarie 2016.

- Reclamă -

Principalele state beneficiare ale ajutorului au fost Germania – 26 137 tone,  Spania -19 303 tone (21,5 %) şi Danemarca – 11 676 tone (13 %). România  se află la coada clasamentului, cu solicitări pentru 1 000 tone.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.