A crescut cantitatea de lapte colectat

1
- Reclamă -

Unităţile de procesare au colectat anul trecut o cantitate totală de lapte brut de 1,163 milioane de tone, în creştere cu 8% ( 86.218 tone) faţă de 2017, cea mai mare pondere fiind deţinută de laptele de vacă, respectiv 1,120 milioane de tone, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) .

Laptele brut de vacă colectat în 2018 faţă de anul precedent a înregistrat un plus de 92.583 tone (+9%), în timp ce cantităţile de lapte brut de oaie, capră şi bivoliţă au scăzut cu 15,3%, 9,7% şi respectiv cu 4,3% în perioada analizată.Potrivit datelor INS, importurile de lapte brut au scăzut anul trecut faţă de 2017 cu 9.024 tone (-6,6%), totalizând 128.138 tone.În anul 2018, cea mai mare creştere a producţiei s-a evidenţiat la brânza topită cu 1.080 tone (+12,1%), până la 10.011 tone, urmată de lapte de consum cu 17.064 tone (+5,9%) şi un total de 306.037 tone, brânză (inclusiv urdă) cu 5.172 tone (+5,7%) şi un total de 96.243 tone, lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele) cu 3.915 tone (+1,8%), respectiv 215.573 tone şi smântâna cu 581 tone (+0,9%), până la 67.051 tone.

Producţia de brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă (84,7% din producţia totală de brânzeturi) a crescut, de asemenea, cu 4.507 tone (+5,8%), totalizând 81.557 tone.Pe de alte parte, au fost consemnate scăderi ale producţiei în anul 2018 faţă de anul 2017 la unt cu 1.236 tone (-10,2%), până la 10.871 tone şi lapte praf cu 110 tone (-4,6%), respectiv o producţie de 2.267 tone.Cele mai mari cantităţi de lapte de vacă s-au colectat în regiunile Centru (39,9%), Nord-Est (20,1%) şi Nord-Vest (18,9%).Laptele de consum s-a produs cu preponderenţă în regiunile Centru (47,1%), Nord-Vest (22%), Vest (peste 13%) şi Nord-Est (peste 11%). Regiunile Centru, Bucureşti-Ilfov şi Nord-Vest deţin peste 75% din producţia de produse lactate proaspete (smântână şi laptele acidulat): Centru (36,9%), Bucureşti-Ilfov (peste 23%) şi Nord-Vest (18,1%).Cele mai mari cantităţi de unt s-au produs în regiunile Centru (52%), Vest (peste 20%), Nord-Vest (11,8%) şi Nord-Est (9,4%). Brânza s-a produs, îndeosebi, în regiunile Centru (40%), Nord-Est (22,9%), Nord-Vest (15,7%), Sud-Muntenia (9,4%) şi Sud-Est (8,9%). De asemenea, cea mai mare producţie de brânză topită a fost obţinută în regiunea Centru (90,7%).

 

Citește și: S-au copt pepenii româneşti! Pleacă din câmp şi cu 60 de bani

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.