S-au copt pepenii româneşti! Pleacă din câmp şi cu 60 de bani

4

Începând cu această săptămână, producătorii de pepeni din bazine legumicole consacrate, precum cele din Dolj, Brăila, Buzău, Ialomița, Giurgiu au început să livreze în pieţe şi magazine. Producţia de anul acesta este bună, spune Ministerul, iar preţurile la poarta fermei pornesc de la 60 de bani kilogramul. Mulţi cultivatori au renunţat însă să mai planteze pe suprafeţe mari, nemulţumiţi fiind de creşterea investiţiilor, scăderea preţurilor sau concurenţa neloială a importatorilor care vând în marile lanţuri de magazine.

Pepenii româneşti au intrat de săptămâna aceasta în pieţe, anunţă Ministerul Agriculturii  potrivit căruia condițiile climatice din acest an au asigurat producții mari și de calitate foarte bună. „Din binecunoscuta zonă Dăbuleni se livrează către piețele agroalimentare din București și din țară sute de tone de pepeni proaspeți, cantitățile ce urmează a fi recoltate și livrate fiind în creștere continuă”, informează instituţia.

Unii producători se confruntă însă cu probleme atât din cauza vremii, cât şi ca urmare a creşterii investiţiilor coroborat cu diminuarea preţurilor de vânzare. Mulţi şi-au scăzut semnificativ suprafeţele cultivate, ceea ce s-ar putea traduce printr-o diminuare a producţiei totale la finalul sezonului, scrie ECONOMICA.NET.

Pentru Bileriu Flavia, un producător de pepeni din Dăbuleni, anul acesta nu este însă unul favorabil, cultura de pepeni aducându-i profituri tot mai mici de la an la an. „Producţia nu este foarte bună. A fost foarte frig şi probabil că vom obţine la jumătate faţă de anul trecut. Am început să livrăm de ieri, iar preţurile sunt foarte mici. În zona noastră se vând cu 60 de bani-un leu pe kilogram”, povesteşte Bileriu care şi-a diminuat treptat suprafaţa cultivată. „Acum mai avem 5 hectare. Cultivăm tot mai puţin pentru că investiţiile sunt tot mai mari, iar preţurile de vânzare tot mai mici. Pentru un hectar, investiţia a ajuns şi la 10.000 de lei. Noi am avut şi 35 de hectare cultivate cu pepeni”, mai explică producătoarea.

În 2018, din datele INS, în România s-a cultivat cu pepeni o suprafaţă de 22,1 mii hectare, iar producţia a fost de aproximativ 584.000 de tone, ceea ce înseamnă o medie de 26,4 tone la hectar. Trendul de scădere a suprafeţelor s-a putut observa şi anul trecut, când fermierii au cultivat cu 1,3 mii de hectare mai puţin. Randamentul a fost însă mai bun decât în 2017 (plus 2,7 tone la hectar).

România a importat anul trecut 28,3 de mii de tone de pepeni verzi proaspeţi în valoare de 9 milioane de euro şi 4,9 mii de tone de pepeni galbeni, iar în ianuarie -martie 2019 importul a fost de 1400 de tone de pepeni verzi şi de aproximativ 829.000 de tone de pepeni galbeni.

Citeşte şi Pepenii de la Dăbuleni exportați în Suedia

Sursa: Economica.net

4 comentarii

  1. […] Începând cu această săptămână, producătorii de pepeni din bazine legumicole consacrate, precum cele din Dolj, Brăila, Buzău, Ialomița, Giurgiu au început să livreze în pieţe şi magazine. Producţia de anul acesta este bună, spune Ministerul, iar preţurile la poarta fermei pornesc de la 60 de… Cititi mai multe aici: S-au copt pepenii româneşti! Pleacă din câmp şi cu 60 de bani […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here