A scăzut cererea de carne. Care este, de fapt, motivul

0

Cererea de carne la magazinele alimentare din SUA se situează în prezent la un nivel cu 12 puncte procentuale sub el înregistrat în 2020.

Potrivit Bloomberg, în Europa, cererea de carne ar urma să se contracteze cu 1%, în timp ce în Argentina, scăderea cererii de carne de vită este de 4% după 2000.

Cu toate că aceste cifre pot părea mici, o micșorare a cererii de carne este o raritate în condiţiile în care înaintea pandemiei consumul de carne a crescut timp de mai mulţi ani, stabilind record după record. În prezent, cererea începe să scadă la nivel global în ceea ce ar putea fi începutul tranziţiei de la consumul de proteine de origine animală.

În cazul precedentelor crize financiare, cererea de carne a scăzut pentru ca ulterior să îşi revină. Ceea ce este diferit acum este oferta de carne pe bază de plante. Din ce în ce mai mulţi consumatori renunţă la carne pe fondul îngrijorărilor cu privire la mediul înconjurător, bunăstarea animalelor şi efectele asupra sănătăţii. Şi acest fenomen nu este limitat doar la California, ci şi la hipsterii din Londra.

Această tendinţă este adoptată din ce în ce mai des la nivel mondial şi de-a lungul unor diferite categorii de venit, astfel încât forţele combinate ale inflaţiei şi tendinţelor alimentare ar putea declanşa o tranziţie istorică de la consumul de carne la nivel mondial.

„Carnea este în pericol, posibil mai grav ca niciodată. Atunci când carnea va deveni mult prea scumpă, atunci consumatorii o vor evita pentru că nu şi-o pot permite. Modificările fundamentale vin din partea schimbării atitudinii consumatorilor”, spune Tom Rees, manager la firma de cercetare Euromonitor International.

Motivul schimbării, burgerii vegetali

În unele părţi ale lumii trecerea la o dietă pe bază de plante vine pe fondul proliferării unor produse alternative precum burgerii vegetali. În alte cazuri este vorba de o revenire la o dietă bazată mai mult pe legume. În orice caz, activiştii de mediu se pot bucura pentru această tranziţie de la carne. Potrivit unor studii, emisiile de gaze cu efect de seră ale agriculturii sunt mai mari decât cele ale transporturilor, din cauza sectorului creşterii animalelor.

Însă această schimbare nu poate fi văzută ca un panaceu universal. Accesul insuficient la carne şi alte produse alimentare de origine animală este un factor important din spatele ratelor ridicate de malnutriţie care persistă în multe părţi ale Africii şi Asiei, a avertizat luna trecută organizaţia UN Nutrition. Studiile efectuate de acest grup arată că carnea şi alte produse animale pot ajuta la combaterea malnutriţiei care afectează o cincime din copiii din întreaga lume.

„Legumele, fructele şi cerealele sunt esenţiale. Însă produsele animale cu un conţinut bogat de nutrienţi sunt foarte eficiente în scoaterea multor copii din condiţia de malnutriţie cronică”, spune Naoko Yamamoto preşedintele UN Nutrition.

Și în China, dieta pe bază de plante câștigă noi adepți

Deocamdată nu există un set clar de date care să arate o scădere a cererii mondiale de carne. Aceasta deoarece cele mai multe măsurători estimează consumul în raport cu producţia de carne. Toate aceste măsurători pleacă de la ipoteza că atunci când există o ofertă disponibilă de carne, ea va fi consumată. Iar producţia animală este aşteptată să crească în acest an pe măsură ce China îşi revine după epidemia de pestă porcină africană.

Având în vedere aceste ipoteze, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) estimează că, în 2021, consumul mondial per capita de carne va creşte cu 1,2%, după ce a scăzut cu 0,7% anul trecut, însă această estimare se bazează pe amploarea revenirii producţiei de carne de porc în China.

Însă chiar şi în China, unde inflaţia legată de alimente este mai modestă comparativ cu alte regiuni, dieta pe bază de plante câştigă noi adepţi, susţine Darin Friedrichs, analist la firma StoneX Group Inc. din Shanghai. Generaţiile tinere sunt din ce în ce mai preocupate de sănătate şi mai dispuse să opteze pentru mai puţină carne, în timp ce restaurantele la modă oferă acum opţiuni pe bază de plante, spune analistul.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here