Creșterea porcului, a afacere profitabilă la ferma Pig Elita (Vrancea)

0
Maricel-Lazăr-firma-Pig-Elit
- Reclamă -

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă crescătorii români de porci, dincolo de accesul dificil la sursele de finanțare și prețul mic cu care este comercializată carnea, este lipsa purceilor pe piața românească. De ani de zile, aceștia sunt aduși din import, iar datele din piață arată că este vorba de peste un milion de purcei anual, pe de o parte pentru că oferta internă nu este suficientă, iar pe de alta, pentru că, după cum recunosc chiar crescătorii, purceii din afară au o calitate superioară. O spune Maricel Lazăr (vicepreședinte AFISS), unul din cei trei acționari ai fermei Pig Elita de la Gologanu, județul Vrancea, o unitate cu un efectiv de 1.500 de porci pe ciclu de producție. Chiar dacă purceii aduși din Germania costă mai mult (82 de euro pe cap de purcel), efortul financiar merită, pentru că s-au redus semnificativ mortalitățile. Nu mai vorbim de faptul că și carnea are o calitate superioară.

Citește și: Un nou președinte la FGCR, o instituție intrată în anonimat de câțiva ani

Ferma din Gologanu livrează animalele unui abator din județul Vrancea, la momentul actual prețul primit pentru kilogramul de carne în viu (carcasă) fiind de circa 5,6 lei/kg. Un preț, în scădere față de lunile anterioare, dar superior celui din 2016, de exemplu, suficient însă pentru ca societatea să funcționeze pe profit, spune Neluțu Ștefan, și el acționar al firmei din Gologanu. Și aceasta după ce în în ultimii doi ani, prețurile mici i-au adus pe crescătorii locali la limita disperării, mulți ajungând chiar la faliment. Pig Elita este însă un caz fericit….are însă în spate mulți ani de muncă și multă perseverență, pentru că altfel nici nu se poate rezista pe o piață cum este cea a cărnii, unde firmele străine fac jocurile.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.