vineri, 13 decembrie 2024

Cele mai citite

Un nou președinte la FGCR, o instituție intrată în anonimat de câțiva ani

Alina Mihaela Toma (angajată a Ministerului de Finanţe) a fost numită, începând cu data de 1 octombrie în funcția de președinte al Fondului de Garantare a Creditului Rural – IFN S.A., în locul Veronicăi Toncea. Decizia are loc pe fondul scăderii dramatice a interesului fermierilor de a apela la garanțiile FGCR, ceea ce i-a determinat pe mulți să se întrebe chiar ce rol mai are această instituție… Într-o  discreție totală, așa cum de altfel se desfășoară și activitatea FGCR, în ultima vreme, a avut loc și schimbarea.

 „Vă aducem la cunoștință că potrivit deciziei Adunării Generale a Acționarilor Fondului de Garantare a Creditului Rural – IFN S.A., începând cu data de 1 octombrie 2017 mandatul de Președinte – Director General va fi preluat de Alina Mihaela Toma. În numele doamnei Veronica Toncea vă transmitem calde mulțumiri pentru colaborarea de până în prezent și vă asigurăm și pe mai departe de aceeași disponibilitate instituțională, dar și în nume personal al noii Conduceri FGCR. Profităm de ocazie pentru a vă informa că doamna Președinte – Director General Alina Mihaela Toma va putea fi contactată pe adresa alina.toma@fgcr.ro și a vă face cunoscut că datele de contact ale doamnei Veronica Toncea rămân în continuare valabile (veronica.toncea@fgcr.ro)”, se arată într-un comunicat de presă al FGCR.

 

Citește și: Mămăligă românească cu mălai de la vecinii bulgari

 

- Publicitate -

Fondul de Garantare a Creditului Agricol (FGCR) IFN SA, înființat în urmă cu 23 de ani, este o societate comercială privată, deţinută de trei bănci. Scopul lui este garantarea de către stat a creditelor pentru investiţii în agricultură.

Un con de umbră….

Numărul fermierilor care apelează la garanțiile oferite de Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) a scăzut dramatic în ultimii ani, lucru de care era  conștientă și conducerea instituției. În 2015, de exemplu, numărul beneficiarilor de garanții prin FGCR a fost de circa 1.480, comparativ cu 18.610 de garanții solicitate în 2013. „Și eu sunt frământată pentru că din an în an portofoliul nostru de garanții scade. Oare fermierii nu mai doresc să ia credite, au ajuns la nivelul la care se descurcă fără finanțare bancară, se descurcă cu firmele de leasing sau lucrează cu companiile furnizoare de in-puturi? Sunt întrebări la care încerc să găsesc răspuns de un an și jumătate”, declara la începutul anului trecut Veronica Toncea.

Probabil că 2016 a fost și mai prost…..ca să nu mai vorbim de 2017.

- Publicitate -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles