AFIR a publicat Ghidurile pentru investițiile non-agricole din mediul rural

0
afir
- Reclamă -

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale

(AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.info, versiunile finale ale Ghidurilor solicitantului pentru submăsurile destinate activităților non-agricole realizate în mediul rural, finanțate prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), atât pentru teritoriul național, cât și pentru zona ITI – Delta Dunării (ITI – DD).

În termen de minim șapte zile de la data publicării pe site a Ghidurilor vom lansa noi sesiuni de primire a proiectelor de investiții, atât pentru sectorul agricol, cât și pentru cel non-agricol din mediul rural. Este important ca fiecare solicitant să analizeze noile ghiduri care vin cu modificări semnificative pentru accesarea cât mai facilă a fondurilor necesare proiectelor pe care ni le propun. Vă asigur că vom depune toate eforturile necesare în vederea transparentizării activității Agenției și a modalităților în care se poate obține finanțarea nerambursabilă”, a declarat Adrian-Ionuț Chesnoiu, directorul general al AFIR.

Alocarea financiară propusă pentru sesiunea din acest an, aferentă submăsurii (sM) 6.2 „Sprijin pentru înființarea de activități neagricole” este de peste 18 milioane de euro, iar pentru submăsura sM 6.4 „Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole” se ridică la valoare totală nerambursabilă de 35 milioane de euro.

 Pentru zona ITI – Delta Dunării, solicitanții de finanțare vor avea la dispoziție aproximativ 10 milioane de euro, împărțite astfel:

pentru sM 6.2 – ITI DD, alocarea este de peste 3 milioane de euro, iar pentru sM 6.4 – ITI DD  7 milioane de euro.

Versiunile finale ale Ghidurilor solicitantului aferente submăsurilor dedicate investițiilor din sectorul non-agricol pot fi accesate de pe prima pagina a portalului AFIR, dar și din secțiunea Investiții PNDR, în pagina fiecărei submăsuri în parte.6

- Reclamă -

INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Ca urmare a observațiilor primite în perioada de consultare publică, în versiunile finale ale Ghidurilor solicitantului pentru submăsurile 6.2 și 6.4, se regăsesc mai multe noutăți, simplificări, corelări și modificări procedurale față de versiunile anterioare, menite să ușureze depunerea proiectelor de finanțare de către solicitanți, dar și implementarea lor.

În această sesiune, față de cele anterioare, sunt eligibile proiectele de investiții care propun activități aferente mai multor coduri CAEN dacă aceste activități se completează, se dezvoltă sau se optimizează reciproc. Însă, în cazul în care prin proiect sunt propuse activități complementare aferente mai multor coduri CAEN, care ar primi punctaje diferite la oricare dintre criteriile de selecție sau au valori diferite ale sprijinului public nerambursabil, proiectul va primi punctajul cel mai mic aferent acelui criteriu.

Domeniile de diversificare eligibile prin sM 6.2 cuprind acum și servicii de cazare în parcuri pentru rulote, camping și tabere, servicii de catering și servicii de ghidaj turistic. Astfel, devin cheltuieli eligibile și investiții pentru infrastructura din parcuri pentru rulote, camping și tabere, cu respectarea Ordinului Autorității Naționale pentru Turism (ANT) 65/ 2013, cu modificările şi completările ulterioare.

Acestea se vor limita la capacitatea de cazare specifică structurii de primire turistică de tip pensiune agroturistică – maxim 8 camere. Conform Ordinului ANT 65/ 2013, în pensiunile agroturistice, mâncarea se preparată din produse naturale, preponderent din gospodăria proprie sau de la producători autorizaţi de pe plan local.

Taberele se vor organiza în structuri de primire turistică de maxim de 8 camere, în care se vor caza grupuri organizate în vederea desfășurării unor activități recreative, cum ar fi: bird-watching, schi, echitație etc). În cadrul taberelor se poate asigura masa exclusiv pentru grupurile cazate. Precizăm că taberele pentru pescuit și vânătoare nu sunt eligibile.

Beneficiarul își va lua angajamentul că va introduce obiectivul investiţional în circuitul turistic. Totodată, el trebuie să respecte cerinţele de mediu specifice investiţiilor în perimetrul ariilor naturale protejate. În situația în care beneficiarul nu prezintă toate autorizațiile solicitate înainte de ultima tranşă de plată, proiectul devine neeligibil.

Sunt eligibile, de asemenea, ambulanța veterinară și mașina de transport funerar, dacă respectă cumulativ condițiile prevăzute de Ghidul solicitantului, printre care se numără și omologarea R.A.R. În cazul ambulanțelor veterinare, omologarea R.A.R se obține în baza unui aviz emis de Colegiul Medicilor Veterinari iar R.A.R va face mențiunea „echipare specifică intervenții medicină veterinară”.

VEZI: Bani pentru GAL-uri. Solicitanții pot obține până la 200.000 euro nerambursabili pentru proiecte de investiții în agricultură

Modificarea amplasamentului se poate realiza numai în cadrul aceluiași UAT, în condițiile menținerii criteriilor de eligibilitate și de selecție. De asemenea, se pot modifica procentele aferente obiectivelor specifice în limita a 10%, fără eliminarea acestora.

Beneficiarul poate solicita modificarea Planului de afaceri de cel mult două ori în perioada de implementare a acestuia, în baza unei justificări fundamentate, care să nu conducă la modificarea obiectivului obligatoriu, afectarea obiectivului general și a criteriilor de eligibilitate sau să modifice criteriile de selecție sub limita de punctaj care a determinat selecția proiectului.

Pentru ambele submăsuri, 6.2 și 6.4, a fost introdus un nou principiu de selecție, respectiv Principiul prioritizării sectoarelor cu potențial de creștere în conformitate cu Strategia Națională de Competitivitate sau Strategia Integrată de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.