Fermier Brăila: Au început și românii să cumpere teren, însă sunt suprafețe mici în general

0
- Reclamă -

Facilitățile anunțate de stat în ajutorul fermierilor români în ceea ce privește creditarea la achiziția de terenuri agricole încep să se facă simțite. Românii au început să cumpere pământ, chiar dacă în cele mai multe cazuri suprafețele nu sunt foarte mari și nici comasate.

La Zăvoia, în Brăila, de exemplu, cei interesați achiziționează în general undeva până la 10 hectare, pentru că mai mult nu găsesc. Chiar și așa este vorba de parcele diferite, terenuri de un hectar în principal pe care sătenii le scot la vânzare și care sunt și destul de greu de lucrat, nefiind vorba de loturi comasate.

Pentru suprafețele mici, cuprinse între 0,5 ari și 2 hectare, prețurile se învârt în jurul valorii de 12.000 lei, în timp ce de la 2 ha în sus se ajunge la 15.000 lei, după cum spune Victor Ungureanu, un agricultor din localitate, care se ocupă de administrarea unei exploatații de circa 800 ha de teren. În urmă cu câțiva ani, lucra ceva mai mult, vreo 1.000 ha, însă suprafața s-a tot redus pentru că localnicii s-au tot retras și și-au vândut pământul către străini, francezi, în general.

Citește și: Palmierul de cocos – de la industria farmaceutică, la construcții, mobilier și horticultură

Comparativ cu alte zone ale țării, prețurile sunt însă destul de mici, pentru că pământul din zonă este unul de luncă, nisipos, care nu poate să dea producțiile din sudul țării. Același nivel al prețurilor îl găsim și în Botoșani, de exemplu. În sud, însă, în Giurgiu și Teleorman, discuțiile pornesc de la 4.500 -5.000 hectare.

România are circa 9 milioane de hectare de teren arabil, din care aproximativ 40% ar fi deținut de străini, potrivit unor date din piață. Oficialii de la Agricultură vorbesc însă de suprafețe de un milion de hectare.

Sursă foto: www.jurnaluldebuzau.ro

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.