Palmierul de cocos – de la industria farmaceutică, la construcții, mobilier și horticultură

2
palmier-de-cocos
- Reclamă -

Nuca de cocos este unul dintre simbolurile vacanţelor exotice. Ajunge să vedem o fotografie cu acest fruct, că ne şi ducem cu gândul la plaje cu nisip alb, lagune şi cocktailuri servite la umbra unor palmieri.

Palmierul (Cocos nucifera) care produce aceste fructe creşte în zona tropicală şi ajunge la înălţimi de peste 30 m. Se pare că îşi are originea în zona India-Indonezia şi că de acolo, s-a răspândit în mod natural, în numeroase insule şi pe coastele Africii şi Australiei.

Planta creşte în zone calde, umede, cu nivel ridicat de precipitaţii şi cu expunere directă la soare. Tolerează soluri saline fiind întâlnită în zone de plajă.

Există numeroase varietăţi ale palmierului de cocos: palmierul galben pitic, palmierul portocaliu pitic, palmierul Maypan, palmierul Makapuno, etc. Acestea diferă după gustul şi culoarea fructului.

Cei mai mari producători la nivel mondial sunt: Indonezia, Filipine şi India care asigură împreună, peste 70% din producţia mondială de nuci de cocos.

floarea de cocos
Floare de cocos

Palmierul de cocos – utilizări câte-n lună și în stele

În Filipine există un proverb care spune că numai cine reuşeşte să numere toate stelele de pe cer poate afla în câte moduri se poate folosi palmierul de cocos.

- Reclamă -

Nucile de cocos sunt utilizate pentru realizarea a numeroase decoraţiuni, frunzele palmierului se folosesc în realizarea acoperişurilor caselor tradiţionale, florile se regăsesc în numeroase leacuri ale populaţiilor din zona tropicală, iar resturile care rămân după pregătirea nucilor în bucătărie, se transformă în hrană pentru vite.

Lemnul de palmier de cocos corpuri de iluminar, vase de bucătărie, mobilier
Lemnul de palmier de cocos: corpuri de iluminar, vase de bucătărie, mobilier

Când ajunge la vârsta de 70 de ani, palmierul încetează  să mai fie productiv. De curând, lemnul a început să fie folosit în industria mobilei. Se eliberează astfel suprafeţe întinse şi se salvează zone de pădure  tropicală ce altfel ar fi fost tăiate pentru a face loc diverselor culturi.

Fibrele nucilor de cocos sunt folosite ca substrat în horticultură, constituind un mediu permeabil, lipsit de nutrienţi permiţând controlul total al cantităţilor de substanţe minerale asigurate plantelor. De asemenea, ele folosesc la umplerea saltelelor.

Nuca de cocos – beneficii pentru sănătate

Consumul frecvent de pulpă şi lapte de cocos oferă corpului o mulţime de vitamine şi minerale foarte folositoare. Lichidul din nuca de cocos conţine vitaminele C, B6, B2, B1, calciu, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, sodium, mangan, cupru, selenium şi fier. Pulpa nucii de cocos conţine fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru, mangan, selenium, proteine, fibre şi grăsimi saturate. Uleiul de nucă de cocos este un excelent hidratant pentru piele şi păr, fiind foarte utilizat în industria cosmetică.

ulei de cocos
Ulei de cocos

Citește și: Rodia- simbol al fertilității în Antichitate și deliciu în bucătăriile moderne

 

Laptele de cocos se foloseşte mult în bucătăria asiatică (în special în sudul Indiei, Sri Lanka şi Thailanda) în supe şi în prepararea multor mâncăruri specifice zonei. Acesta se obţine prin amestecarea pulpei rase cu apă. În Europa, nucile de cocos sunt folosite mai mult în deserturi şi sucuri.

Cum se deschide o nucă de cocos?

  • Se foloseşte o surubelniţă pentru a găuri cei trei “ochi” de la baza nucii de cocos.
  • Se scurge lichidul într-un castron.
  • Apoi se taie nuca de cocos pe linia mediană folosind un cuţit zimţat.
  • Se răzuie stratul mai dur, de culoare maro, folosind un cuţit de curăţat rădăcinoase.

Cum iarna este încă în toi şi cum se apropie weekendul, vă recomadăm o reţetă de prăjitură delicioasă care să ne facă să uităm de gerul de afară.

Prăjitura cu nucă de cocos

Aveţi nevoie de: 4 ouă, 1  ½ cană zahăr, 100g unt la temperature camerei, 26 linguri lapte cocos, 1 cană lapte, 1 ½ cană făină, 1 linguriţă praf de copt, 1 ½ cană lapte condensat, ¾ cană fulgi de cococs.

  • Separaţi gălbenuşurile de albuşuri şi puneţi albuşurile în frigider pentru câteva minute.
  • Adăugaţi zahărul, untul peste gălbenuşuri şi mixaţi până ce compoziţia devine pufoasă
  • Adăugaţi 13 linguri de lapte de cocos şi amenstecaţi
  • Adăugaţi faina şi amestecaţi cu o spatulă 30 de secunde
  • Turnaţi peste compoziţie ½ cană lapte şi continuaţi să amestecaţi
  • În alt vas bateţi albuşurile până devin tari apoi amestecaţi-le cu compoziţia
  • Adăugaţi praful de copt
  • Turnaţi compoziţia într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu puţină făină
  • Puneţi tava în cuptorul preîncălzit şi lasaţi-o cca 30 minute.
  • În timp ce prajitura se coace, pregătiţi un amestec din laptele condensat îndulcit, ½ cană lapte şi 13 linguriţe de lapte de cococs. Mixaţi bine.
  • Când prăjitura este gata, înţepaţi-o cu o furculiţă în mai multe locuri  şi apoi turnaţi crema
  • Decoraţi cu fulgi de cocos

Poftă bună!

Autor: Dana Canari, biolog

Surse foto: www.furnitureandwoodshavings.blogspot.ro, www.naturalbuildingblog.com, www.kauaitreeservice.com,

www.tastemade.com

- Reclamă -

2 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.