Fermierii români ar trebui să fie interesați să facă o agricultură intensivă și nu extensivă, susține Adrian Mocanu, un agricultor cunoscut din Prahova. El consideră că fermierii ar trebui să-și unească forțele și să nu se mai lupte între ei pentru fiecare bucată de pământ. Cel mai important, este să facă producție.
„În Prahova, sunt 60 de fermieri mari. Noi trebuie să fim uniţi, să fim o apă şi un pământ, nu să ne certăm între noi, să fim concurenţi, să ne batem pentru un hectar de pământ”, a declarat Mocanu.
El administrează circa 1.200 ha de teren agricol şi nu mai vrea niciun hectar în plus, pentru că este suficient cât lucrează acum. Ba din contră, se gândeşte să renunţe la vreo 100 ha care îi aduc mai mult costuri.
Citește și: Mircea Bujor, despre ajutorul de minimis: Ce să vând până la 15 mai, când scot primele roșii?
„Agricultură înseamnă producţie. Eu am vreo 100 ha de teren mai prost, unde tot timpul sunt băltiri. Cheltuielile sunt mai mari decât veniturile. La ce bun să-l mai ţin? Mai bine renunţ la el”, declară fermierul prahovean.
Concurenţă aprigă pe piaţă
În ultima vreme, concurenţa pe piaţa terenurilor a devenit tot mai mare, spune Mocanu. Lupta se duce pentru fiecare parcelă de pâmânt, iar arendaşii nu se dau în lături de la nimic pentru a-i atrage pe fermieri. De la celebrele cadouri şi tombole cu televizoare de acum câţiva ani, s-a ajuns la prime de sute de euro pentru noii veniţi, dar şi la o arendă care sare de 1.000 de euro pe hectar în uinele zone. Firmele care recurg la astfel de practici nu au însă viaţă lungă în sector, iar după câţiva ani au probleme, nu mai pot plăti banii către fermieri şi dispar de pe piaţă, atrage atenţia Mocanu.