Mircea Bujor, despre ajutorul de minimis: Ce să vând până la 15 mai, când scot primele roșii?

0
- Reclamă -

Intenția actualilor guveranți de a acorda un ajutor de minimis de 3.000 de euro/an pentru fiecare fermier care cultivă tomate pe 1.000 mp, în condițiile utilizării de soiuri românești și realizării unei producții de 2 kg/mp, nu i-a lăsat indiferenți pe legumicultori. Aceștia consideră că este o măsură bună, dar care mai are nevoie de îmbunătățiri.

Extinderea perioadei în care trebuie vândută producția

În primul rând, este necesară extinderea perioadei în care trebuie vândută producția – stabilită în actul normativ la intervalele ianuarie-mai și noiembrie – 20 decembrie, susține Mircea Bujor, un cunoscut legumicultor din județul Teleorman, care își vinde producția către lanțul de supermarketuri Mega Image.

În perioada aceasta, eu mă ocup de răsadurile la roșii. Abia, spre 15 mai o să am prima producție, iar către piață pot vorbi de o livrare constantă în luna iunie”, spune Mircea Bujor, care deține în localitatea Drăcea, județul Teleorman circa 5.000 mp de solarii. La cum se întrevăd lucrurile acum, probabil cei mai mulți producători vor factura producția în luna mai, iar livrările vor fi efectuate în iunie.

Fiscalizarea producției în cazul micilor producători

O altă problemă scoasă în evidență de legumicultor este și fiscalizarea producției în cazul micilor producători care vând către persoane fizice. Nu mai vorbim de faptul că le va fi destul de greu să găsească cumpărători pentru cele două tone de roșii obținute la hectar.

Citește și: Dropia, o pasăre dispărută ce poate fi adusă înapoi în România

De această măsură ar urma să beneficieze circa 40.000 de legumicultori, care vor avea la dispoziție circa 120 milioane de euro, potrivit actului normativ elaborat de Ministerul Agriculturii. Un număr foarte mare, numai dacă ne gândim că în România există doar 250 ha de sere si 7.500 ha de solarii, din care apropae jumătate sunt în sistem comercial.

Planuri de extindere

Mircea Bujor lucrează în prezent, împreună cu familia, circa 5.000 mp de solarii, în care cultivă roșii, suprafață pe care vrea să o dubleze în acest an. La aceste suprafețe se adaugă alte circa 20 ha cultivate în câmp. Pe lângă tomate, Bujor mai cultivă castraveți și varză, dar și alte legume de sezon. Legumicultorul deține și o mică unitate de procesare, unde produce conserve din legme și bulion. Speră ca și aceasta să se dezvolte în viitor, iar produsele sale să-și găsească loc pe rafturile supermarketurilor, așa cum se întâmplă în prezent cu legumele.

- Reclamă -

Sursă foto: www.recolta.eu

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.