România, singura ţară din Europa unde fermierii seamănă porumb din pătul

0
- Reclamă -

România are cea mai mare suprafaţă de porumb din UE, dar nu se poate mândri cu o poziţie de top când vine vorba de produţie. Şi nici nu este de mirare, în condiţiile în care aproape 30% din suprafata totala de 2,6 milioane de hectare cultivate este înfiinţată cu seminţe din pătul.

Până şi vecinii noştri bulgari ne-au luat faţa, în condiţiile în care ei folosesc sămânţă certificată încă din 1996 şi au o tehnologie mai bună, de unde rezultă şi o productivitate mult peste cea de la noi, după cum a declarat Jean Ionescu, Unit Manager DuPont Pioneer în România și Republica Moldova, la întâlnirea anuală cu fermierii de la Poiana Braşov.

Suntem singura ţară din Europa unde se foloseşte sămânţă necertificată la porumb. Vorbim de circa 900.000 hectare semănate cu  sămânţăte din pătul”, a spus Jean Ionescu.

Părerea este suţinută şi de Vasile Iosif, director general al companiei DuPont Romania, care vorbeşte despre dezavantajul uriaş al ţării noastre în ce priveşte productivitatea la hectar

Nici producţie mare, dar nici consumatori interni

Nu este neapărat important să ai 2,4 milioane hectare de porumb şi să  recoltezi 8,7 milioane de tone, poţi să ai ca şi Ungaria 1,2 milioane hectare şi să recoltezi chiar puţin mai mult pentru că productivitatea nu este de 3,7 tone la hectar, ci de 5,7 tone la hectar, în condiţiile în care media în UE este de 7,2 tone la hectar”, a declarat Iosif.

Din păcate, nici măcar această producţie nu este pusă în valoare pe plan intern, ci ia calea exportului, în lipsa unei cereri importante dinspre zootehnie.

- Reclamă -

Fermier: Agricultură înseamnă să faci producție, nu să te bați pentru un hectar de pământ

“Pe vremuri aveam 3,2 milioane hectare, ne-am dus în jos şi automat ne periclităm productivitatea. La noi porumbul se tratează după ureche de multe ori, iar, culmea, la final exportăm porumbul pentru că nu avem un plan prin care să îl transformăm în produse cu valoare adăugată mai mare cum ar fi carnea”, a precizat Iosif.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.