Anunțul comisarului european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, privind preconizata reducere a subvențiilor ca parte a viitoarelor reforme, din cauza bugetului mai mic destinat agriculturii, după ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar (Brexit), nu îi lasă indiferenți pe fermieri care se trezesc fără o sursă importantă de venituri. Phil Hogan a declarat în urmă cu câteva zile, într-un interviu acordat publicației germane Der Spiegel, că intenționează să reintroducă o propunere pe care Germania a respins-o până acum, conform căreia se va tăia semnificativ din subvenții pentru beneficiarii cu ferme mai mari.
„Trebuie să găsim metode de a acorda mai mulți bani fermelor mici și mijlocii”, a precizat Hogan.
Măsura va avea efecte și în România. Să nu uităm că țara noastră deține cea mai mare exploatație agricolă din Europa (Insula Mare a Brăilei), dar are și cel mai mare număr de exploatații agricole din Europa – 3,6 milioane de ferme sau gospodării, adică 30% din exploatațiile agricole existente la nivelul UE, potrivit INS.
Bulgarii, în stradă regulilor privind acordarea acestor subvenţii
Nu este însă singura noutate anunţată de Hogan. Schimbarea regulilor privind acordarea subvenţiilor în acest an pare să devină iminentă, iar fermierii se pregătesc de proteste. Bulgarii au făcut-o deja. Aceștia au protestat în fata Ministerului Agriculturii în semn de nemulţumire fată de schimbarea regulilor privind acordarea subvenţiilor.
Citește și: Palmierul de cocos – de la industria farmaceutică, la construcții, mobilier și horticultură
Potrivit noilor norme, pentru a primi subvenţii, crescătorii trebuie să aibă cel puţin 20 de capre şi cel puţin 50 de oi. De asemenea, ei trebuie să dovedească că au acte privind pedigree-ul animalelor. Astfel de proteste sunt așteptate și în alte ţări în perioada următoare.
Sursă foto: www.jurnal.md