Agricultorii bulgari protestează împotriva cerealelor din Ucraina

2
- Reclamă -

Agricultorii bulgari au declanşat astăzi, după ce ieri au blocat şosele către România, un protest împotriva a ceea ce ei au numit „importurile necontrolate de cereale din Ucraina”.

 

Agricultorii au început protestul în apropiere de Vama Ruse. Aceștia au venit cu utilaje agricole și pancarte și au anunțat că vor continua protestele și în zilele următoare.

MAE a transmis o atenționare de călătorie privind punctele de trecere ale frontierei dintre România și Bulgaria.

Traficul în vama Giurgiu a fost blocat timp de o oră de protestatarii bulgari.

Ei acuză şi prețurile de achiziţie scăzute care fac aproape imposibile vânzările de produse locale.

- Reclamă -
proteste Ruse, Bulgaria

Un nou protest va fi organizat pe 7 aprilie.

Comisia Europeană a anunţat săptămâna trecută că va recurge la rezerva de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, deblocând o sumă de 56,3 milioane de euro pentru compensarea „pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase venite din Ucraina ‘şi limitarea impactului dezechilibrelor pieţei’.

Fermierii de la sud de Dunăre au blocat drumurile din apropiere de România și portul Silistra. Ei spun că au fost importate cantități mari de grâne, iar produsele bulgare au rămas nevândute în depozite. Guvernul de la Sofia va cere măsuri europene adecvate pentru a susține producătorii proprii.

Rumen Radev, președintele Bulgariei: Am prezentat această problemă Consiliului UE, președintelui Comisiei Europene, președintelui UE. Împreună cu liderii Poloniei, Ungariei, Republicii Cehe, României cerem reglementarea acestei probleme și un sprijin adecvat pentru producătorii noștri agricoli care să răspundă pierderilor pe care le-au suferit.

POLONIA CERE UE LIMITAREA IMPORTURILOR DE CEREALE UCRAINENE

Și premierul Poloniei a cerut la Bruxelles limitarea cantităților de cereale din Ucraina care intră în Uniunea Europeană deoarece destabilizează piețele locale.

Vezi și Comisia Europeană recurge la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria

Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei: Cerem acțiune imediată, folosirea tuturor instrumentelor de reglementare, a procedurilor, pentru limitarea impactului cerealelor ucrainene asupra piețelor țărilor vecine ale Ucrainei. Suntem gata să ajutăm să luăm aceste cereale și să le exportăm în Africa. Dar nu am fost de acord și nu sunt de acord că aceste cereale să fie vândute pe piața poloneză, pe piața românească – aceeași părere au avut și președintele și premierul României, cu care am vorbit – și să destabilizăm piețele noastre interne”.

Azi are loc o întrunire tehnică la nivelul Comisiei Europene pentru a discuta recalcularea ajutorului din bani europeni pe care urmează să îl primească România.

- Reclamă -

2 comentarii

  1. […] Agricultorii bulgari au declanşat astăzi, după ce ieri au blocat şosele către România, un protest împotriva a ceea ce ei au numit „importurile necontrolate de cereale din Ucraina”.   Agricultorii au început protestul în apropiere de Vama Ruse. Aceștia au venit cu utilaje agricole și… Cititi mai multe aici: Agricultorii bulgari protestează împotriva cerealelor din Ucraina […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.