Comisia Europeană recurge la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria

2
- Reclamă -

Comisia Europeană a anunţat luni că doreşte să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, destabilizaţi de afluxul de importuri agricole ucrainene sub liberalizarea temporară a comerţului cu UE după invazia ţării de către Rusia.

 

Acest sprijin de 56,3 milioane de euro, finanţat din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), are ca scop compensarea „pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase” venite din Ucraina „şi limitarea impactului dezechilibrelor pieţei”, a indicat executivul european.

Bruxellesul propune să aloce Poloniei 29,5 milioane de euro, Bulgariei 16,75 milioane şi României 10,05 milioane şi, în plus, autorizează cele trei ţări să dubleze aceste sume prin ajutoare de stat, a precizat presei comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

Propunerea este înaintată celor 27 de state membre care ar urma să decidă în cadrul unei reuniuni tehnice din 30 martie, potrivit Bruxellesului care speră să facă primele plăţi până la sfârşitul lui septembrie.

UE a suspendat în mai anul trecut, pentru un an, taxele vamale la toate produsele importate din Ucraina, pentru a sprijini economia ţării atacate de Rusia şi – în domeniul agricol – pentru a-i permite să-şi exporte stocurile de cereale după închiderea căii maritime pe Marea Neagră.

- Reclamă -

Ca urmare, statele vecine din UE au înregistrat o creştere a sosirilor de porumb, grâu sau chiar seminţe de floarea soarelui, destabilizand pieţele locale în detrimentul fermierilor lor, a subliniat Wojciechowski.

Polonia şi Bulgaria suferă de o importantă „ofertă excedentară” care afectează preţurile, în timp ce România, „nod al +coridoarelor de solidaritate+” pentru exportul producţiei ucrainene spre restul lumii, suferă de presiuni asupra structurilor sale logistice, a explicat el.

Răzvan Fodor și Domeniile Ostrov: Întâlnire pe meleaguri Dobrogene

În schimb, Ungaria şi Slovacia nu au fost considerate suficient de afectate pentru a beneficia de acelaşi sprijin.

- Reclamă -

2 comentarii

  1. […] Comisia Europeană a anunţat luni că doreşte să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, destabilizaţi de afluxul de importuri agricole ucrainene sub liberalizarea temporară a comerţului cu UE după invazia ţării de către Rusia.   Acest… Cititi mai multe aici: Comisia Europeană recurge la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România… […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.