Agricultorii europeni sunt îngrijorați de înmulțirea necontrolată a speciei care mănâncă peștele din bălți

2
- Reclamă -

Miniștrii Agriculturii din Uniunea Europeană, reuniți în cadrul AGRIFISH (formațiunea Agricultură și Pescuit a Consiliului UE) în 18 iulie la Bruxelles s-au declarat îngrijorați de creșterea în ultimii ani a prădătorilor din zonele piscicole, în special a cormoranilor și a vidrelor, specii ocrotite de lege, transmite publicația specializată LantulAlimentar.ro.

Miniștrii semnalează faptul că în multe regiuni daunele sunt atât de mari, dacă afacerile nu mai sunt viabile din punct de vedere economic și că doar compensarea pierderilor cauzate de prădători ”nu este sustenabilă din punct de vedere economic”.

Totodată, miniștrii europeni subliniază că această problemă este încă un obstacol pentru creșterea sectorului acvaculturii, ceea ce îl face mai puțin durabil și viabil din punct de vedere economic, ajungând-se chiar la distrugerea mijloacelor de trai în numeroase zone dependente de acvacultură.

Trebuie identificate din timp măsurile eficiente de gestionare a nivellului UE

AGRIFIH îndeamnă Comisia Europeană să identifice în timp util măsuri eficiente de gestionare a nivelului UE pentru a preveni sau a reduce daunele cauzate de prădători, care au un impact negativ asupra acvaculturii.

Aceste observații fac parte dintr-un set mai mare de concluzii formulate de AGRIFISH pe marginea Noilor orientări strategice ale UE privind acvacultura 2021 – 2030. Petre Daea, numit ministru al Agriculturii pentru a cincia oară, în 8 iulie, nu a fost prezent la Bruxelles. , la întâlnirea din 18 iulie.Țara noastră a fost reprezentată de Clara Staicu, reprezentantul permanent adjunct al României pe lângă Uniunea Europeană, și Achim Irimescu, purtător de cuvânt al Comitetului Special pentru Agricultură.

Cormonarii s-au înmulțit vertiginos

Reamintim că ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a intrat în folclor și prin afirmațiile făcute pe seama cormoranilor, chiar la Bruxelles, în februarie 2019. Daea a spus atunci că ”în România, cormoranii înoată în piscine”, o formulare plastică a faptului că s-au înmulțit vertiginos. Daea a continuat și în țară campania împotriva cormoranilor, afirmând că ”românii mănâncă mai puțin pește decât cormoranii”.

- Reclamă -

O investigație a site- ului G4Media a dezvăluit că una dintre fiicele ministrului deține sau fermă piscicolă de 650 ha de luciu de apă, iar campania dusă de ministru ar fi susținută interesele de afaceri ale fiicei sale.

Revenit în fotolii ministerial, Daea vede cel confirmată la Bruxelles, mai înalt nivel, poziția sa față de populațiile de cormorani.

- Reclamă -

2 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.