Agricultorii români, mai optimiști decât fermierii francezi sau cei olandezi

0

Agricultorii români, alături de cei italieni, polonezi și suedezi, se numără printre fermierii cei mai optimiști din UE în ceea ce privește viitorul activității lor, se arată într-o anchetă realizată de Copa-Cogeca în zece țări în perioada septembrie-noiembrie 2017. Motivul este creșterea prețurilor la lapte și carne, ceea ce a contribuit la ameliorarea percepției cu privire la viitor.

La polul opus se află țări precum Olanda sau Belgia, unde este prognozata a reducere a prețurilor la lapte si carne de porc, de unde și o notă mai puțin optimistă cu privire la perioada următoare.

În Franța, 80% dintre agricultori au indicat că întâmpină dificultăți în derularea activității. «Micșorarea prețurilor, taxele, reglementările sanitare și de mediu, condițiile meteorologice și concurența străină constituie principalele dificultați», se arată în ancheta Copa-Cogeca.

Citiți și despre cei 45 de rectori care au semnat în alb pentru noul ministru al învățământului

Trebuie remarcat însă faptul că pe ansamblu, agricultorii europeni interogați în toamna lui 2017 sunt mai puțin optimiști, comparativ cu ceea ce declarau în primăvara lui 2017. De vină pentru această situație pare să fie tendința de scădere a prețurilor, în special la producțiile animale. Agricultorii europeni sunt neliniștiți și în ceea ce privește perspectivele economice ale exploatațiilor lor. Principala sursă de neliniște provine din evoluția generală a cursurilor și piețelor. Nici Brexitul nu îi liniște deloc. Agricultorii estimeaza că ar putea avea repercusiuni cu privire la «cerere, investiții, taxe de schimb și prețurile plătite producătorilor», potrivit France Agricole.

Și PAC-ul provoacă îngrijorare în rândul fermierilor

«Numeroși agricultori se confruntă totuși cu dificultăți din cauza aplicării PAC și a sarcinilor administrative excesive pe care acesta le presupune. Evenimentele climatice care au afectat anumite sectoare de producție în ultimul an, în special cel vitivinicol și al culturilor vegetale, au constituit o sursă de preocupare», a  precizat Pekka Pesonen, secretarul general al Copa-Cogeca.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here