Lucian Buzdugan: Este o mare greşeală să se plafoneze subvenţiile la 150.000 euro pe fermă

0
subventii-daea

Lucian Buzdugan, un specialist renumit printre femierii din România datorită producţiilor record obţinute în Insula Mare a Brăilei (IMB) (unde se află cea mai mare exploataţie agricolă din ţara noastră, cu o suprafaţă de circa 57.000 ha) de-a lungul anilor, susţine că o eventuală plafonare a subvenţiilor la 150.000 euro pe exploataţie nu face decât să lovească în fermele mari. Ori unde se află cele mai multe în UE? În România, după cu bine se ştie…

“Făceam un calcul şi se propune limitarea la 150.000 de euro, dacă am împărţi la o medie a subvenţiei pe hectar de 350 de euro cât este în Vest, rezultă că ferma medie maximă care ar putea beneficia este de 400 şi vreo 50 de hectare. Restul fermelor ar trebui să intre practic într-un proces de inechitate, în comparaţie nu numai cu fermele mici, ci şi cu toate fermele din UE”, a atras atenţia Lucian Buzdugan în cadrul conferinţei ’’Fermieri pentru Fermieri’’, organizată de Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR).

Intenţia UE ar putea fi interpretată şi altfel dacă ne raportăm la faptul că în UE sunt puţine statele în care există exploataţii de mărimea celor din România. În străinătate, media unei ferme se învârte în jurul valorii de 30 de hectare. Oare nu există cumva interes ca fermele mari din România să dispară? Şi aceasta după ce atâţia ani au fost făcute eforturi pentru comasarea terenurilor, după dezastrul de după 1989 când se ajunsese ca 3-4 milioane de hectare de teren să nu fie lucrate.

Dacă s-ar face acest lucru, ar exista un real risc ca fermele mari să-şi reducă activitatea sau chiar să şi-o închidă, vom asista atunci la o reducere totală sau parţială a locurilor de muncă,   adică ar fi exact invers cu toate că PAC sprijină locurile de muncă, am avea cotribuţii locale, exprimate prin taxe şi impozit, mult mai reduse, iar balanţa de plăţi a ţării va fi drastic afectată, având în vedere că marea parte a exportului unei ţări o realizează fermele mari şi cele medii. De asemenea, va scădea practic principala sursă de materii prime pentru industria alimentară care va genera la rândul său alte pierderi de locuri de muncă”, a mai declarat Buzdugan.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here