Fermierii români s-au săturat să stea cu “mâna întinsă’’ la ministrul Agriculturii pentru cotizația la Copa-Cogeca

0
- Reclamă -

După cum se știe, fermierii români se chinuie de ani buni să devină membri cu drepturi depline la Copa-Cogeca, cea mai mare organizație europeană a producătorilor agricoli, cu sediul la Bruxelles.

Ori dacă nu ai pe cineva care să-ți reprezinte interesele aici, practic nu exiști. Nu au reușit însă acest lucru pentru că nu au posibilitatea de a strânge cei 500.000 de euro, valoarea cotizației care trebuie plătită anual.

Din păcate, nici măcar Ministerul Agriculturii nu i-a putut ajuta, în ciuda promisiunilor venite din partea mai tuturor miniștrilor care s-au perindat la conducerea instituției. De-a lungul timpului, s-au adus în discuție tot felul de variante pentru a se rezolva această situație. Una dintre acestea este plata unei cotizații profesionale de 0,5 euro/ha de către agricultorii din România, un demers care ar putea permite strângerea sumelor necesare pentru reprezentarea internațională a fermierilor români, după cum sustin membrii Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR).

’’România, țară membră UE de 10 ani, nu este încă membru stabil în Copa-Cogeca, de 2 ori a fost dată afară pentru neplata cotizației. Nicio organizație profesională din România nu a avut capacitatea să colecteze 500.000 euro anual. Nu este o soluție cu întinsu mâna la ministru, oricum l-ar chema pe el, nu neapărat pentru că crează un precedent. De cele mai multe ori fermierul nu primește banii, iar în caz contrar i  se închide gura, pentru că nu o să mai poată să zică nimic la adresa domnului ministru”, susține Nicolae Sitaru, un fermier cunoscut care se numără printre membrii fondatori ai APPR.

Membrii asociației și-au exprimat de mai multe ori punctul de vedere în acest sens, considerând că o taxă profesională de 0,5 euro/ha, după modelul francez, ar putea fi cea mai  bună soluție. Agricultorul ar alege singur organizația către care să ajungă banii, iar  în acest fel s-ar rezolva mai multe probleme. Pe de o parte, asociațiile ar deveni mai serioase, iar pe de alta, ar fi și fermierii români reprezentați la Bruxelles.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.