O nouă criză se întrevede în UE: laptele praf

0
- Reclamă -

Sute de mii de saci de lapte praf se înghesuie într-un depozit din estul Belgiei, urmare a deciziei Comisiei Europene de a constitui stocuri masive din cauza crizei laptelui, o situație care provoacă îngrijorarea producătorilor de lapte din întreaga Europă. De altfel, reprezentanții sindicatului European Milk Board (EMB), care are membri circa 100.000 de producători, au și făcut-o deja.

Este vorba de un antredepozit de 10 800 metri pătrați situat într-o zonă industrială din Herstal, unde sunt deopozitați deja aproximativ 553 000 saci, adică în jur de 12 800 tone de lapte praf degresat. CE a început să stocheze începând cu iulie 2015, iar ritmul s-a accelerat în 2016, prin intermediul statelor membre, sute de mii de tone de lapte praf pentru a încerca să stabilizeze piața afectată puternic de criză și supraproducție, potrivit Agrisalon.com

Romuald Schaber, presedintele EMB, spune că laptele praf va constitui în viitor un obstacol  în ceea ce privește revenirea pieței. Dacă prețul laptelui și-a revenit, cel al laptelui praf s-a redus cu aproape o treime într-un singur an. Sindicatul se teme că scoarea pe piață a stocurilor va agrava situația. Potrivit Observatorului european al laptelui din data de 18 ianuarie, la acel moment, nu mai puțin de 378 578 de tone se aflau în antredepozitele europene, în principal în Franța (71 740 tone), Belgia (66 235 tone) și Germania (65 571 tone).

Siuația urmează să fie discutată în cadrul viitoarei ședințe a Consiliului de miniștri programată pentru luni.

Comisia Europeană a fost foarte prudentă până acum să aducă pe piață aceste stocuri, doar 220 de tone au fost scoase la licitație în 2017 pentru a nu aduce prejudicii pieței, dar și din cauza interesului scăzut al agenților economici, după cum a declarat comisarul european pentru agricultură Phil Hogan în octombrie 2017.

Vanzările s-au accelerat în ianuarie, când afost atins un volum de 1 864 tone. Comisia a cumpărat laptele praf cu prețuri cuprinse între «18 și 20 cenți kilogramul și  a vandut stocurile cu 11-12 cenți» la ultima licitație. Ca să nu mai vorbim de cele 10 milioane de franci, la cât se ridică costurile legate de depozitare. Laptele praf are termen de valabilitate de trei ani.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.