Află care este calendarul după care românii plantează roșiile

2
rosii
- Reclamă -

Momentul de plantare a răsadurilor de roșii (tomate) în grădină este impus de condițiile de mediu, respectiv starea meteo – umiditatea și temperatura aerului și a solului. Află mai departe care este calendarul după care românii plantează roșiile de sute de ani.

Roșiile cresc și supraviețuiesc doar în anumite condiții specifice de temperatură, lumină, umiditate. Alegerea momentului pentru plantare potrivit va asigura o dezvoltare optimă a plantelor.

La temperaturi de sub 7 grade Celsius, creșterea tomatelor este afectată, iar dacă este mai frig de 3 grade Celsius, roșiile îngheață și mor.

Perioada optimă pentru a planta răsadurile de roșii în grădină este stabilită calendaristic în funcție de riscul de îngheț și de temperaturile stabile, condiții care sunt analizate an de an de meteorologii care fac predicții privind starea vremii.

Este necesar ca, vreme de mai multe zile, minimum 4-5 zile, temperatura minimă să fie de peste 10 grade Celsius.

Prognoza meteo în agricultură poate estima, precis, cum va fi vremea pentru 3-4 zile și dacă sunt îndeplinite condițiile pentru a efectua anumite lucrări agricole.

Vezi și Tomatele din Olt pleacă spre piețe cu prețuri între 25 și 32 de lei pe kilogram

- Reclamă -

Considerând prognoza pe următoarele zile, pentru plantare sunt indicate temperaturi minime (4-5 dimineața), de peste 10 grade Celsius.

Temperatura solului la o adâncime de 15 cm trebuie să se situeze în jurul valorii de 12 grade Celsius. Măsurarea temperaturii din sol este asigurată prin introducerea în pământ a unui termometru care va arăta valorile.

Perioada când se plantează răsadurile de roșii în grădină debutează din luna mai, deși mulți gospodari aleg să facă și plantări de final de aprilie, dacă primăvara este una călduroasă.

Cele mai sigure perioade pentru plantarea roșiilor în grădină sunt:

  • 1-10 mai pentru regiunile mai calde, în special sudul și vestul țării;
  • 10-20 mai pentru regiunile cu temperaturi moderate precum nordul sau estul țării;
  • după 20 mai în regiunile mai răcoroase, precum zonele de munte.

Distanța de plantare la răsadurile de roșii din grădină depinde de tipul tomatelor și de ce dezvoltare au ele ca soi sau hibrid. Cel mai des, răsadurile de tomate se plantează la o distanță de 50-70 de centimentri între rânduri și de 30-40 cm între plante pe rând.

- Reclamă -

2 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.