Tomatele din Olt pleacă spre piețe cu prețuri între 25 și 32 de lei pe kilogram

2
- Reclamă -

Câteva zeci de producători de tomate din județul Olt au început să recolteze și vând tomatele la prețuri între 25 lei și 32 de lei pe kilogram la plecarea din fermă către comercianți, potrivit președintelui Sindicatului Producătorilor Agricoli (SPA) Olt, Ion Păunel.

Președintele SPA Olt a explicat miercuri, pentru Agerpres, câteva din motivele pentru care tomatele românești au în prezent, în piețe, prețuri de peste 40 de lei pe kilogram și a punctat că treptat, până în luna mai, odată cu creșterea numărului de producători și a cantităților livrate, prețul ar putea scădea la circa 20 de lei pe kilogram.

În această perioadă au recoltat numai „pionierii”, „adevărații profesioniști” care au experiență și au investit timp de mai mulți ani pentru aducerea unor tehnologii noi, pentru sisteme de încălzire mai eficiente.

„Au început să recolteze tomatele în această perioadă puțini producători, chiar foarte puțini, vorbim de așa numiții ‘pionieri’ care au și experiența necesară, de peste 7-8 ani. Ei sunt cei care de fiecare dată au riscat, cei care au dezvoltat și puterea calorică, pot să spun că sunt adevărații profesioniști, vorbim de tomate în solarii, nu în sere. Ei au investit în sisteme de încălzire, în tehnologie care să le permită să recolteze la finalul lunii martie. Au avut un consum foarte mare de combustibil și au muncit permanent de la finalul lunii decembrie, de când au plantat. De aceea și prețul primelor tomate este mai mare.Vorbim și de un număr foarte mic de producători care recoltează în prezent. Dacă în perioada 15 – 20 martie, când au fost recoltate primele tomate, vorbeam de câțiva producători în toată țara, primii fiind cei din sudul județului Olt, acum, să zicem că ne ducem cam la 20 – 30 de producători”, a spus Ion Păunel.

Vezi și Prețul tomatelor între 20 şi 27 de lei kg la poarta fermierilor din Olt

El a menționat că de la fermă un kilogram de tomate este achiziționat cu prețuri între 25 lei și 32 lei și le-a transmis comercianților rugămintea de a pune adaosuri mai mici.

- Reclamă -

„Prețul tomatelor din piață indică un adaos de 50% – 60% fată de prețul de achiziție, de cel cu care pleacă de la producător.

Avem nevoie de revânzători, de comercianți, dar îi rugăm să aibă și ei adaosuri mai mici, mai lumești, să le spunem așa. Pentru că acum noi găsim tomatele românești în piețe cu prețuri între 40 și 60 lei pe kilogram, în funcție de calitate, dar ele pleacă de la producător cu prețuri între 25 și 32 de lei pe kilogram”, a precizat Păunel.

Liderul organizației de fermieri a punctat că la începutul lunii mai, de Paște, numărul producătorilor care vor recolta va ajunge la câteva mii, motiv pentru care și tomatele vor avea prețuri între 10 lei și 20 lei pentru un kilogram.

„În două săptămâni cred că vor ajunge să recolteze circa 500 – 600 de producători și până la începutul lui mai, cam toți care au avut sisteme de încălzire, cel puțin 1.500 – 2.000 de fermieri numai din județul Olt. Se pare că anul acesta fermierii mizează pe o producție mai mare și speră să obțină câștigul din vânzarea unei cantități mai mari.

Eu cred că de Paște, la fermieri prețul pentru un kilogram de tomate va fi între 8 lei și 14 lei iar în piață va fi între 10 lei și 20 de lei. E însă numai o estimare, o previziune”, a menționat Ion Păunel.

Mulți dintre producătorii de tomate în spații protejate din județul Olt au beneficiat în anii anteriori de ajutor de minimis prin programul „Tomata” și au început să se înscrie pentru sprijinul de 1.500 de euro ce se va acorda anul acesta, printr-o schemă de ajutor de stat pentru compensarea pierderilor în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Până miercuri, în județul Olt erau depuse peste 2.300 de solicitări pentru sprijinul prin schema menționată acordat producătorilor de tomate în spații protejate, a precizat directorul adjunct al Direcției Agricole Județene Olt, Mihaela Luminița Mareș.

„Producătorii de tomate au depus peste 2.300 de solicitări, avem și echipe în teren, atât pentru verificări ale suprafețelor și culturii, împreună cu APIA, cât și pentru preluarea dosarelor, astfel încât să venim în sprjinul fermierilor, să nu mai fie ei nevoiți să vină cu dosarele, să aștepte, să facă drum de zeci de kilometri”, a spus Mihaela Luminița Mareș.

Pentru această schemă de ajutor, producătorii de tomate pot depune cererile până la data de 10 mai.

- Reclamă -

2 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.