CEC Bank intră în programul Creditul Fermierul, subvenționat de stat

0
- Reclamă -

Schema de ajutor de stat Creditul Fermierul, prin care agricultorii se pot împrumuta la dobândă subvenționată pentru finanțarea activității curente, a atras prima bancă interesată să participe în program. CEC Bank, deținută de statul român, a solicitat obținerea acordurilor de finanțare granturi la FGCR, instituție de garantare pe care a preluat-o anul trecut de la BRD, BCR și Raiffeisen.

Prin schema de ajutor de stat lansată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, fermierii pot beneficia de granturi pentru subvenționarea dobânzilor la credite luate pentru finanțarea activității curente în domeniul agricol, cu excepția activităților de comerț.

“Creditul Fermierului este funcțional, fiind îndeplinite toate procedurile legislative și toți pașii procedurali, iar CEC Bank este printre băncile care au semnat deja convențiile pentru acordarea creditelor.

Banca noastră continuă tradiția de a fi un partener de încredere al fermierilor români”, a declarat Bogdan Alexandrescu, director al Direcției AGRI din CEC Bank.

Perioada de creditare este de maxim 60 luni. Programul poate fi accesat de persoanele juridice, în calitate de fermieri, care desfășoară activități în domeniul agricol vegetal/zootehnic prin Codurile CAEN 011 – 015, care cuprind cultivarea plantelor nepermanente, a plantelor din culturi permanente, a plantelor pentru înmulțire, creșterea animalelor și activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor).

Valoarea facilității de credit se stabilește și va fi corelată cu necesarul de capital de lucru al firmei și în funcție de cifra de afaceri/valoarea încasărilor (în cazul PFA/IF/II).

- Reclamă -

Vezi și Ministrul Agriculturii: Alocăm aproximativ 165 de milioane de euro şi acoperim partea cea mai importantă a dobânzii la creditele bancare

Dobânda este standard: ROBOR 3M + 1,95 p.p.

Rata dobânzii prevăzută se suportă astfel:

• valoarea reprezentând ROBOR la 3 luni – de către bugetul de stat, prin bugetul MADR (în limita ajutorului maxim de 280.000 euro/beneficiar prevăzut de Cadrul temporar Ucraina);
• valoarea reprezentând marja (de maximum 1,95% pe an) – de către beneficiarul creditului.

Conform convenției de implementare încheiată între Bancă și Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), pentru beneficiarii eligibili se va estima partea din rata dobânzii reprezentând valoarea ROBOR la 3 luni, care reprezintă ajutorul de stat.

Acesta se cumulează cu orice alte scheme de sprijin finanțate de la bugetul de stat – Cuantumuri limitate ale ajutoarelor din Cadrul temporar Ucraina, fără a depăși echivalentul în lei al sumei de 280.000 de euro/beneficiar.

CEC Bank este instituția financiară cu cea mai lungă tradiție din România. Fondată în 1864, are cea mai extinsă rețea națională, cu peste 1.000 de sucursale și unități teritoriale și cu active de 83,5 miliarde lei, la sfârșitul anului 2023.

Anul trecut, CEC Bank a finalizatondului de Garantare a Creditului Rural – IFN SA, de la BRD, BCR și Raiffeisen Bank, Ministerul Agriculturii rămânând și el acționar minoritar. După cumpărarea participațiilor celor trei bănci la FNGC, acesta a fost integrat în Grupul CEC Bank, astfel apărut.

FGCR are ca obiect de activitate asumarea de angajamente de garantare și emiterea de garanții, inclusiv pe seama fondurilor publice puse la dispoziție în principal de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în scopul realizării producției agricole și piscicole de către fermieri și procesatorii de produse agricole, a investițiilor în agricultură, acvacultură, precum și implementarea proiectelor cofinanțate din Programul Național de Dezvoltare Rurală și Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime.

FGCR – IFN este primul fond de garantare din România dedicat agriculturii, fiind o instituție privată care s-a constituit în februarie 1994 ca o societate comercială pe acțiuni, în urma negocierilor Comisiei Comunității Europene și Guvernul României.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.