Reducerea costurilor energetice de producție în industria viitorului

0
- Reclamă -

Reducerea costurilor energetice reprezintă o mare provocare pentru toți cei care dețin afaceri în domeniile de procesare. Astfel, pentru a reuși să le reduci, fără a neglija performanța afacerii tale, este necesar să implementezi strategii și tehnologii specifice. În continuare, detaliem principalele aspecte cheie de luat în considerare pentru a-ți gestiona optim activitățile industriale.

Utilizarea de energie regenerabilă

Sursele de energie regenerabilă sunt, fără îndoială, o investiție majoră în ceea ce înseamnă minimizarea costurilor energetice. Acest lucru se aplică inclusiv în sectorul industrial, care se dorește a fi unul mai verde și mai sustenabil.

 

În funcție de amplasarea afacerii, de resursele naturale care pot fi exploatate în condiții legale, de nivelul de investiții sau de capacitatea energetică de producție de care ai nevoie, poți avea în vedere energia solară, energia eoliană, hidroenergia sau biomasa.

 

Indiferent de tipul de afacere industrială pe care o administrezi, energia regenerabilă reprezintă o oportunitate durabilă și ecologică, având rezultate semnificative în ceea ce privește reducerea costurilor de producție.

- Reclamă -

Monitorizarea sistemelor de aer comprimat

Generarea și distribuția de aer comprimat reprezintă o importantă sursă de costuri energetice de care poți ține cont în reducerea cheltuielilor de producție.

 

Monitorizarea eficientă a scurgerilor și localizarea lor sunt părți esențiale ale monitorizării energetice și oferă beneficii în ceea ce privește reducerea costurilor cu energia electrică, producția durabilă și eligibilitatea pentru o finanțare legală. Prin urmare, instalează debitmetre de aer, care să te ajute în eficientizarea proceselor tehnologice.

 

Aerul comprimat presupune costuri considerabile în orice activitate industrială, de la unități de întreținere și linii de ambalare până la sisteme de conducte de alimentare. Așadar, economiile de energie rezultate prin monitorizarea sistemelor de aer comprimat permit obținerea unor avantaje competitive. De exemplu, cheltuielile cu costurile energetice pot fi transformate în capital de investiții tehnologice.

Modernizarea infrastructurii tehnologice

Înlocuirea sau îmbunătățirea sistemelor tehnologice actuale vine cu mai multe beneficii, de la mărirea producției, controlul calității și al siguranței, reducerea riscurilor la care este supus personalul și până la reducerea costurilor energetice.

 

Printre măsurile pentru modernizarea infrastructurii tehnologice se numără:

  • Automatizarea și transformarea digitală – conectarea infrastructurii tehnologice cu infrastructura IT prin intermediul standardelor de comunicare digitală, așa cum este IO-Link. Astfel, se elimină procesele de rutină și ai o mai clară viziune în ceea ce privește costurile operaționale.
  • Folosirea tehnologiilor emergente – inteligența artificială (AI) și internetul industrial al lucrurilor (IIoT) sunt două exemple de tehnologii ale viitorului. Prin intermediul lor, poți crea ecosisteme automatizate de lucru în producție, logistică, transport ș.a.m.d.
  • Upgrade-uri și securitate cibernetică o infrastructură a viitorului prezintă componente software virtuale, precum Cloud Computing. Ele elimină configurațiile fizice de sisteme pentru managementul datelor, de exemplu. Totuși, securitatea cibernetică și folosirea celor mai recente versiuni de aplicații software sunt extrem de importante, în acest context.

Planificarea și gestionarea energiei

Planificarea și gestionarea resurselor energetice reprezintă o foarte bună strategie, atât în prezent, cât și în viitor. Uite două aspecte cheie pe care să le urmărești:

  1. Contractarea unor servicii de energie cu tarife variabile – negociază tarifele cu furnizorii de energie din zona ta. Caută acele contracte de energie care sunt variabile, respectiv cu diferențe de costuri între zi și noapte sau anumite intervale orare. În acest mod, prin programarea echipamentelor și a sarcinilor, îți poți gestiona mai bine vârfurile de consum.
  2. Optimizarea energiei regenerabile dacă ai o sursă de energie regenerabilă, folosește-o la maximum, în momentele în care ai resurse energetice stocate și disponibile pentru activitățile industriale pe care le desfășori.

Educarea angajaților

Nu în ultimul rând, angajații companiei pe care o administrezi trebuie să se alinieze la misiunea și obiectivele pe care le stabilești.

 

Educația și implicarea angajaților joacă un rol foarte important în folosirea practicilor și a tehnologiilor inovative. În acest sens, educă-ți personalul atât din punct de vedere informațional, cât și la nivel de utilizare optimă a echipamentelor, pentru a minimiza costurile energetice de producție.

 

 

În concluzie, reducerea costurilor energetice de producție în industria viitorului trebuie privită ca pe un obiectiv esențial în managementul afacerii pe care o conduci. Odată implementate strategiile și tehnologiile specifice, precum cele prezentate în acest articol, te vei putea bucura de o mai bună competitivitate pe piață, precum și de o afacere sustenabilă.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.