Originară din zonele aride ale Africii, bibilica a fost adusă în Europa în secolul XV, de către exploratorii portughezi.
Păsările ce au nevoie de libertate, nu pot fi crescute în regim intensiv, în ferme de producție, dar se simt foarte bine în gospodăriile în care se pot plimba în voie. Nu sunt pretențioase când este vorba despre hrană, consumând, insecte, cereale, tuberculi și iarbă.
În primele săptămâni de viață sunt sensibile la umezeală, dar la maturitate sunt unele dintre cele mai rezistente animale de curte.
Deoarece sunt păsari sociale, trebuie ținute în grupuri altfel își pierd vitalitatea. Se recomandă ca acestea să fie formate dintr-un mascul și 3-4 femele.
Indivizii de bibilică se grăbesc să se regăsească
Relatiile dintre indivizi sunt foarte stranse, dacă se întâmplă ca în timpul căutării hranei, să se îndepărteze mai mult unul de celalalt, se grăbesc să se regăsească.
Femelele scot sunete formate din doua silabe, iar masculii dintr-una. Sunt păsari tare “vorbarete”comunicând frecvent în cadrul grupului.
Deși nu sunt bune zburătoare, se cațără cu ușurință în copaci unde își petrec noaptea. Cuibul îl amenajază pe sol, într-o zonă ascunsă, rareori folosind cuibarele artificiale.
Citeşte mai multe şi despre Dropie
Avantajele creșterii bibilicilor
- Păsări active și interesante, consumă mari cantități de căpușe și insecte ajutând mult fermierii care nu doresc să folosească pesticide.
- Începând cu vârsta de 26-28 săptămâni și până în jurul vârstei de 5 ani, femelele depun în jur de 100 de ouă, în perioada martie-mai.
- Ouăle sunt mai mici decât cele de găină, dar au un gust foarte bun.
- În țări precum Italia și Franța carnea de bibilică este apreciată ca fiind o delicatesă. Gustul său este asemănător cu cel al cărnii de fazan.
- De asemenea, sunt niște paznici de nădejde anunțând zgomotos apariția păsărilor răpitoare deasupra curții sau a fermei.
- Penele bibilicilor, frumos colorate cu alb și negru sunt utilizate pentru realizarea decorațiunilor și a bijuteriilor handmade.
Ouăle de bibilică au perioada de incubație de 26-28 de zile și dacă incubația este făcută corect, are o ecloziune de 90%.
Prețul unui ou de bibilică variază în jurul sumei de 1 leu, un pui de bibilică de carne de o zi este de aproximativ 4 lei. O bibilică matură ajunge să fie vândută cu prețuri de la 25-35 lei/kg, greutatea corporală pe care o ating la maturitate fiind de 1,5-2 kg.
Prețul unui pui de bibilică de o zi este în jur de 4 lei,
Surse foto: www.motherearthnews.com, www.en.wikipedia.org
[…] CITEȘTE ȘI Bibilica: dușmanul căpușelor din curtea ta […]
[…] Citeste si Bibilica: dușmanul căpușelor din curtea ta […]
[…] Citeste Bibilica: dușmanul căpușelor din curtea ta […]
[…] Bibilica: dușmanul căpușelor din curtea ta […]
[…] Bibilica: dușmanul căpușelor din curtea ta […]