Cum să cultivi propriul copac de avocado la tine în apartament

13
- Reclamă -

In cazul în care ultimii ani nu i-aţi petrecut pe o insulă pustie, cu siguranţă aţi observat că am fost subit invadaţi de un anume fruct verde, cu o consistenţă untoasă şi cu un gust similar fructelor. Este vorba despre avocado, un fruct originar din Mexic şi Guatemala, din familia Lauracae care a devenit vedeta reţetelor sofisticate din restaurante şi pe care îl regăsim ca alternativă pe toate blogurile si reţetele din mediul online atunci când decidem să gătim ceva acasă.

Fructul de avocado, atunci când este copt, devine verde închis sau mov închis, iar în interior are o sămânţă lemnoasă maron. Fiecare fruct cântăreşte în jur de 300-700 g.

copac-avocado

Trendul avocado este unul benefic organismului nostru, reprezentând o sursă bogată de acizi graşi esenţiali, potasiu, vitamina B5, vitamina B6, vitaminca C, vitamina K şi vitamin E.

In cadrul studiilor efectuate asupra beneficiilor aduse de consumul fructelor de avocado, oamenii de ştiinţă au descoperit că ele au rol protectiv împotriva bolilor cardiovasculare, ajută la controlul greutăţii corporale şi îmbunătăţesc abilitatea organismului de a absorbi în parametri optimi nutrienţii importanţi din hrană.

Vezi pe eMag ce produse au reduceri demne de fructificat!

 

- Reclamă -

Singurul inconvenient al acestui trend este faptul că în ultimii ani preţul fructului de avocado a crescut cu până la 25%. Asa că, privind din acest punct de vedere, o alternativă pentru a putea consuma un fruct proaspăt şi organic este să îţi cultivi singur copacul de avocado.

Probabil te gândeşti că este imposibil să îl creşti ca o plantă de apartament şi că ai avea nevoie de mult mai mult spaţiu, ţinând cont că vorbim de un copac. Insă noi vă spunem că nu este chiar aşa. Copacul de avocado este în realitate destul de micuţ şi uşor de crescut.

Inmulţire

Stergeţi cu grijă sâmburele de avocado, poziţionaţi-l cu partea ascuţită în sus şi fixaţi-l cu ajutorul a 3 scobitori într-un pahar cu apă ca în prima imagine de mai jos sau puteţi achiziţiona un dispozitiv special creat pentru creşterea copacului de avocado de pe Amazon. Asiguraţi-vă că îl veţi poziţiona într-un loc cu cald şi lumios, dar totuşi ferit de acţiunea directă a razelor solare.

Creştere

Dezvoltarea tulpinei şi a rădăcinilor va dura între 2 şi 6 săptămâni. Când îi apar primele două frunze, este recomandat ca acestea să fie tăiate pentru a dezvolta o coroană bogată. Când frunzele au crescut din nou, planta se poate muta într-un ghiveci mai mare cu pământ bine îngrăşat şi drenat.

Ingrijire

Odată plantat, puteţi lăsa ghiveciul pe balcon vara, iar când temperatura scade sub 15 grade Celsius, îl mutaţi în apartament. Acesta trebuie udat regulat, dar fără a exagera cu apa. Dacă frunzele se îngălbenesc este un semn că este udat în exces. Este bine ca între două udări, solul din ghiveci să fie lăsat să se usuce.

Un amestec potrivit pentru solul plantei de avocado este turba şi pământul de grădină uşor, mixate în proporţii egale. De reţinut că PH-ul pământului trebuie să varieze între 6 şi 6.5. Pentru aceasta, adăugaţi la suprafaţa ghiveciului un strat de scoarţă de copac, mărunţită sau chiar amestec de talaj.

Altoire

In mediul său natural, copacul de avocado atinge 5 metri,  însă cultivat într-un apartament, acesta abia dacă atinge 2 metri înălţime. Când atinge 1,5 m îi poţi tăia vârful pentru a-şi dezvolta ramurile pe laterale. Acesta rodeşte cam în 4 sau 5 ani şi este indicat să mai aibă în jur alţi copăcei de avocado. Dar pentru a grăbi rodul, în momentul în care tulpina copacului devine groasă cât un creion, îl puteţi altoi asemeni citricelor.

Fiţi persistenţi în îngrijirea sa şi cu răbdare veţi avea ocazia să vă bucuraţi de propriile fructe de avocado crescute natural pchiar în apartamentul vostru. Aici aveţi dovada noastră de care suntem foarte mândri ! 🙂

- Reclamă -

13 comentarii

 1. Am trei bucăți de avocado, toți peste 1,5 metri. Când trebuie altoiți și cu ce? Tot timpul face frunze noi, au crescut atât într-un singur an. Chiar și acum iarna, au frunze care apar în vârf și se dezvoltă, cu toate că sunt în casă și nu au foarte multă lumină. În ritmul ăsta până anul viitor, ajung in tavan și nu am cum să-i mai țin.

 2. @Vasile, daca radacinile ajung la fundul vasului in care e pus, va incepe sa se usuce si sa ii cada frunzele. Trebuie mutat intr-un vas mai lung, nu foarte lat.

 3. Salutare! Am plantat in ghiveci un avocado care are cam 30 cm. Are trei frunzulite in varf si doua mai jos. Am mai citit recomandari cum ca se ciupesc frunzele din zona terminala pentru a stimula dezvoltarea coroanei. CUM SE CIUPESC FRUNZELE? Rup frunza 2/3 si mai las 1/3 sau rup cu tot cu codita chiar de langa tulpina? Multumesc!

 4. Poate ii este de folos cuiva experienta mea:

  In primavara anului trecut am inceput sa cresc cativa avocado din samburi. Toata vara au stat afara si, pentru ca toamna a fost neobisnuit de blanda, i-am lasat pana in noiembrie. In casa i-am adus cand temperatura din timpul noptii a scazut sub 5-6 grade.

  La inceputul anului acesta am inceput sa cresc alti doi copacei de avocado. I-am scos afara cand s-a incalzit (pe la 15 grade), dar seara ii aduceam in casa. De vreo doua saptamani am inceput sa-i las afara si peste noapte, la circa 7 grade, si le merge in continuare foarte bine.

  Andrei (in caz ca citesti mesajul meu): cam tot atunci cand i s-a rupt jumatate de radacina samburelui tau am patit si eu ceva asemanator, doar ca radacina avea doar cativa milimetri. Am lasat samburele in continuare suspendat in apa si dupa cateva saptamani a inceput sa dea niste firisoare de radacina de jur imprejurul ciotului de radacina. Cresterea i-a fost, astfel, mult intarziata (il pusesem in apa simultan cu alt sambure), dar pana la urma s-a dezvoltat foarte frumos. Sunt curioasa care e experienta ta.

  • Si eu am intrebat de unde se gasesc altoi sau pur si simplu o sa-i altoies intre ei fiindca eu am de 7 ani si inca n-s inflorit nici unul din 4 plante. Tulpinile au grosimea de aprox. a degetului opozabil si i-am tot taiat si au cam 1 m inaltime. Nimrni nu spune ce-i de facut mai departe.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.