Siveco Technology dezvoltă cu APIA o aplicație pentru primirea cererilor unice de sprijin ale fermierilor

3
apia
- Reclamă -

Siveco Technology a câștigat o licitație a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru dezvoltarea unei aplicații geospațiale pentru primirea cererilor unice de sprijin ale fermierilor. Contractul se va derula pe o perioadă de 4 ani de la data atribuirii și a fost semnat pentru suma de 9,99 milioane de lei, fără TVA. Bugetul a fost estimat la 24,16 milioane de lei, fără TVA, pentru 4 ani.

La procedură s-au înscris la Intergraph Computer Services, Greensoft, Technology Systems and Services International și Geodata Services.

„APIA a demarat procedura de atribuire prin licitație deschisă pentru achiziție servicii pentru dezvoltare, actualizare și mentenanță a unei aplicații geospațiale pentru primire a cererilor unice de sprijin (o nouă platformă GIS – Geospatial Aid Application – GSAA -). Sistemul informatic actual utilizat de APIA, denumit IPA-ONLINE, este o aplicație web bazată pe software liber și open-source (FOSS), care este găzduită pe serverele APIA, permițând personalului APIA și beneficiarilor vizualizarea și editarea informațiilor agricole într-un mediu GIS folosind un browser și o interfață web, dezvoltată și actualizată din anul 2010, pe o platformă veche ce nu mai suportă actualizare / upgrade în funcție de necesitățile APIA. De asemenea, aplicațiile pot fi utilizate de instituțiile statului care sunt implicate direct sau indirect în gestionarea fondurilor europene și naționale alocate pentru agricultură și nu în ultimul rând de potențialii beneficiari înregistrați în registrul fermierilor, registru gestionat de APIA”, scrie în caietul de sarcini al licitației.

Sistemul IPA-ONLINE a fost dezvoltat și întreținut în cadrul proiectului de înfrățire (EU Twinning) dintre German Federal Ministry of Food, Agriculture and Consumer Protection și Ministerul Agriculturii și Dezvoltarii Rurale din România.

Vezi și APIA primeşte cereri de acordare a sprijinului de urgenţă pentru sectorul cerealelor şi al seminţelor

„Inițial a fost creată aplicația LPISWEB care oferea fermierilor posibilitatea familiarizării cu identificarea parcelelor în mediul GIS, cu sistemul de ortofotoplanuri și parcele de referința (blocuri fizice). Sistemul a fost dezvoltat și extins în funcție de necesitățile identificate pentru o bună gestionare a datelor necesare în procesul de pregătire și depunere a declarațiilor de plată pe suprafață, dar și pentru unele plăți pentru măsurile de dezvoltare rurală prevăzute de Politica Agricolă Comună (PAC) pe care APIA le gestionează, rezultând sistemul IPA-ONLINE. Sistemul este dezvoltat în continuare prin actualizarea funcționalităților existente sau crearea altor funcții noi pentru a putea sprijini beneficiarii APIA în vederea depunerii unei declarații de sprijin corespunzătoare”, se mai arată în document.

- Reclamă -

IPA-online este o aplicație pusă la dispoziția fermierilor de către Agenția de Plăti și Intervenție pentru Agricultură prin intermediul căreia solicitanții de plăți directe UE au posibilitatea de a realiza online operațiunea de digitizare și atributare a parcelelor agricole, stabilindu-și astfel declarația de suprafață cuprinsă în cadrul cererii unice de plată.

Aplicația pune la dispoziția beneficiarilor de plăți pentru măsurile de dezvoltare rurală prevăzute de PAC 2014-2020 pe care APIA le gestionează, zone defavorizate etc, uneltele necesare pentru a putea verifica dacă parcela solicitată se regăsește sau nu în una din zonele pentru care se poate aplica pentru măsurile de dezvoltare rurală prevăzute pe care APIA le gestionează și nu în ultimul rând este necesară funcționarilor APIA pentru realizarea activităților specifice pe fluxurile de primire cereri și de control administrativ.

„În acest sens, ținând cont de necesitatea implementării noii Politicii Agricole Comune, PAC 2023-2027, este necesară achiziționarea unor noi servicii pentru dezvoltare, actualizare și mentenanță a unei aplicații geospațiale pentru primire a cererilor unice de sprijin (o nouă platformă GIS – Geospatial Aid Application – GSAA -), diferită de aplicația informatică IPA-Online, utilizată la momentul actual de APIA, ținând cont și de noul context al politicii comune ce urmeaza a fi pusă în aplicare în perioada 2023-2027”, se mai spune în caietul de sarcini.

APIA este o instituție în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale responsabilă cu gestionarea unor forme de sprijin destinate susținerii agriculturii, finanțate de la bugetul de stat în conformitate cu prevederile de instituire a acestora, precum și cu gestionarea unor măsuri finanțate din fonduri europene pentru agricultură, dezvoltare rurală și pescuit (FEGA și FEADR), stabilite prin ordin al Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

- Reclamă -

3 comentarii

  1. […] Siveco Technology a câștigat o licitație a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru dezvoltarea unei aplicații geospațiale pentru primirea cererilor unice de sprijin ale fermierilor. Contractul se va derula pe o perioadă de 4 ani de la data atribuirii și a fost… Cititi mai multe aici: Siveco Technology dezvoltă cu APIA o aplicație pentru primirea cererilor unice de sprijin ale ferm… […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.