Arborele de mătase, copacul fericirii şi al liniştii

5
- Reclamă -

Arborele de mătase (Albizia julibrissin) este un copac spectaculos care înfloreşte vara, din iulie până în august. A fost adus de pe continentul asiatic unde se întâlneşte din Iran până în China şi Coreea.  

Prezenţa sa într-o grădină oferă o imagine frumoasă, coroana dezvoltându-se pe orizontală, florile având culoare roz şi fiind grupate sub unor bucheţele filamentoase. De asemenea, frunzele sunt  elegante, dublu penat compuse, iar scoarţa este gri verzui închis.

Arborele de mătase-cultivare

Arborele de mătase are nevoie de expunere la soare şi suportă bine seceta, dar preferă solurile reavene. Ca urmare, în primii ani de la plantare, trebuie udat bine în perioadele cu precipitaţii reduse. Rezistă la frig, dar la temperaturi sub -18 grade ramurile tinere îngheaţă, caz în care trebuie tăiate în primăvara următoare.

Fructul este o păstaie de 10-12 cm. Seminţele se pot recolta de toamna până primăvara şi se pot planta direct în grădina sau într-un ghiveci. Deoarece fixează azotul este folosit la recuperarea solurilor deteriorate şi la susţinerea plantelor ce cresc în jurul său. Arborele de mătase are o creştere rapidă, dar nu trăieşte prea mult, în general ajungând până pe la 30-40 de ani.

Preţul variază între 35 şi 199 lei în funcţie de vârsta puietului

Arborele de mătase-utilizare

În China, arborele de mătase este numit şi copacul fericirii, florile şi scorţa sa fiind folosite în tratamente tradiţionale antidepresive şi de reducere a stresului şi anxietăţii.

- Reclamă -

Florile au un parfum delicat atrăgând fluturi, albine şi păsări colibri, iar păstăile sunt consumate de multe animale (ex. păsări, căprioare, veveriţe). Deşi este foarte atractivă, specia trebuie supravegheată deoarece poate crea probleme, făcând concurenţă speciilor native în ţările în care a fost introdusă.

De exemplu, arborele de mătase a fost adus în SUA în 1745, ca plantă decorativă şi în câteva decenii a început să se răspândească necontrolat, ocupând multe zonele din sud, unde gerul nu putea să îl afecteze. Se înmulţeşte uşor prin seminţe şi lăstari, ocupând margini de drumuri, câmpuri abandonate şi maluri.

Autor: Dana Canari – biolog

- Reclamă -

5 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.