Ce pieţe poate ataca România la exportul de carne, în acest an. Japonia, o nouă destinaţie

1
carne de vită
- Reclamă -

După ce exporturile romăneşti de carne de porc  şi de bovine vii sau ovine au fost mai tot timpul blocate în ultimii ani din cauza apariţiei unor maladii, iată că acum a venit momentul pătrunderii pe noi pieţe şi a reluării unor relaţii cu state unde produsele româneşti au mai fost prezente. Să sperăm că nu vom avea parte de focare de pestă porcină clasică sau de gripa aviară, boli care se manifestă în ţările din jur.

Marea noutate pentru 2017 ar putea fi Japonia, o piaţă exclusivistă, după cum se ştie, care vrea să cumpere carne de porc, congelată sau refrigerată de la noi, după cum a declarat preşedintele ANSVSA Geronimo Brănescu, într-un interviu acordat Agerpres.

‘’Cu Japonia, țara cu care suntem în tratativele cele mai avansate de îndată ce am obținut statutul de țară liberă la pestă porcină clasică, am reluat schimbul de informații tehnice și în acest moment, cel puțin pe segmentul de carne de porc, avem solicitat avizul de export pe această relație, așteptându-se avizul de conformitate și decizia finală din partea părții japoneze ţară care vrea să importe’’, a precizat şeful ANSVSA.

Progrese par să se fi înregistrat şi în relaţia cu China, care este interesată să cumpere carne de pasăre din România şi nu doar tacâmuri sau gheare.

Gheare de pui in Hong Kong

”Am deschis, de asemenea, negocierile pentru exportul de carne de pasăre, urmând să se deruleze în timp și să avem un echivalent al sistemului de supraveghere sanitară-veterinară și într-un final să obținem forma de certificare pentru export. Dar este doar un început, negocierile vor mai dura. Noi nu am exportat niciodată carne de pasăre în China, doar tacâmuri, gheare de pui. Aceste produse se duc către Hong Kong, via Turcia, la ei sunt considerate un fel de delicatese”, a mai spus şeful ANSVSA.

Negocieri se poartă şi cu oficialităţile din SUA. De altfel, în perioada 17 — 21 iulie 2017, va avea loc o vizită de evaluare din partea APHIS (Animal and Plant Health Inspection Service), parte din USDA (United States Department of Agriculture), departamentul de agricultură al SUA. Americanii vor veni să efectueze inspecția pentru animale vii și pentru uniformitatea și echivalența sistemului de control și supraveghere sanitar-veterinar pentru pestă porcină, febra aftoasă și pestă bovină, boli de care noi suntem indemni (nu există boala — n. r.).

- Reclamă -

De asemenea. discuţii se poartă şi cu statele arabe şi Israel pentru reluarea exporturilor de animale vii, ovine şi bovine, în special.

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.