Cartoful dulce de Dăbuleni, în retail

1
- Reclamă -

La Dăbuleni, la Stațiunea de Cercetare din localitate, cartoful dulce este o cultură care promite. Ar putea fi chiar o soluție pentru a pune în valoare terenurile nisipoase din sudul țării (solul și căldura excesivă ajută!), după cum spune Aurelia Diaconu, directoarea stațiunii, iar pentru fermierii români aduce chiar câștiguri frumoase.

O noutate absolută pentru România, dar care a fost primită cu interes de piață, lanțurile de magazine fiind deja interesate de comercializarea acestor produse. Primul pas a și fost făcut în acest sens, în decembrie 2017, institutul a livrat în premieră cartof dulce în rețeaua Lidl.

La doar cinci ani de la înființarea primelor parcele cu cartofi dulci la Dăbuleni, în urma unui program de colaborare cu o Universitate din Coreea de Sud, Aurelia Diaconu este optimistă cu privire la viitorul acestei plante în țara noastră. Sunt deja fermieri care au început să o cultive, iar interesul este în creștere.

VEZI SI: E vremea salatei verzi, la Matca. Te chinui, dar faci „un ban”

Fermierii dornici să meargă pe acest drum trebuie să știe că își pot procura sămânța de la Institutul de la Dăbuleni, care îi ajută și cu sfaturi în ceea ce privește tehnologia.  Specialiștii de aici susțin că producțtia la hectar poate ajunge și la 40 de tone, ce-i drept când fermierii deprind “tainele’’ culturii, iar cererea pe piață s-a dublat în ultima vreme.  Un kilogram de sămânță costa 5 lei, în timp ce în magazine prețul unui kilogram de cartof dulce ajunge și la 12 lei.

Cartoful dulce este foarte apreciat în Asia, unde este folosit nu doar pentru consumul uman, ci și pentru procesare în industria băuturilor răcoritoare sau cea alimentară.

 

- Reclamă -
- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.