E vremea salatei verzi, la Matca. Te chinui, dar faci „un ban”

1

La Matca, în județul Galați, unul din cele mai importante bazine legumicole ale țării, iarna se face simțită, chiar dacă zapada nu mai este așa de multă ca altădată.

Legumicultorii au însă de muncă, pentru că trebuie să facă focul în solarii, cam la trei ore, în general, dacă vor ca plantele să nu înghețe. Acum, de exemplu, este vremea salatei verzi, pentru cei care au avut curajul sa se apuce de această cultură, pentru că sunt destui de puțini cei care au semănat salată verde în toamnă.

Cei mai mulți, abia de acum se apucă de roșii, după cum ne povestește Lupu Liviu, un legumicultor din localitate care lucrează 12 ari de solarii. El a scos acum la vânzare salata verde, iar peste vreo săptămână va veni și rândul roșiilor.

De altfel, ianuarie-februarie este sezonul salatei, după care urmează celelalte culturi (roșii și castraveți. Din păcate, în această perioadă, cererea la salată nu este foarte mare, ci chiar mai mică raportat la perioada similară anului trecut, povestește producătorul din Matca.

VEZI SI: România, țara cu cele mai multe exploatații agricole din UE

Lupu vinde salata la intermediarii din Galați la un preț de 70 de bani-un leu bucata, adică de vreo două ori mai mic față de cel din magazine. Este mulțumit, însă, că poate să-și vândă producția, după o muncă de aproape patru luni.

După salata verde, vin tomatele și apoi castraveții. Legumicultorul nu s-a inscris in programul Tomata Romaneasca pentru prima parte a acestui an, probabil pentru cea de-a doua parte se va inscrie, asa cum a facut si anul trecut. Sunt prea multe condiții pe care nu le poate îndeplici acum…

Deocamdata, insă, se concentrează pe producția din solar, mai ales că trebuie să aibă grijă să fie cald  dacă vrea ca plantele să nu înghețe. Un efort mare, dar altfel nu se poate. “Trebuie să te chinui, dacă vrei să faci un ban’’, se destăinuie producătorul din Matca.

un comentariu

  1. […] „Cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, a fost restabilită, în scurt timp, ordinea publică, în cauză fiind întocmit un dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de ultraj”, transmite IPJ Galați. „Polițiștii au identificat trei dintre persoanele bănuite de comiterea infracțiunii de ultraj, trei bărbați cu vârste cuprinse între 25 și 51 de ani, toți din comuna Matca.” […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here