Agricultorii români mizează pe culturile ecologice

4
rosii ecologice
- Reclamă -

Creşterea preţurilor la fertilizatori şi carburanţi determină agricultorii români să se orienteze din ce în ce mai mult către culturile ecologice, unde costurile sunt mai mici, a afirmat, Sorin Moise, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

„N-aş putea spune cât la sută din agricultura românească este ecologică, pentru că o mare parte din fermele României sunt fermele de pe lângă casă, care nu sunt înregistrate la APIA şi nu iau subvenţii, dar sunt bio, pentru că acei oameni nu folosesc nicio substanţă. Cred că procentul de produse bio româneşti este mult mai mare decât în statisticile oficiale”, a declarat Moise.

Oficialul nu a spus ce procent arată aceste statistici, precizând doar că cifrele sunt extrem de mici şi nu reflectă realitatea.

„Ne pregătim şi avem o perspectivă de creştere în perioada următoare, în concordanţă cu solicitările Comisiei Europene. La momentul actual aşteptăm un feed-back din partea Comisiei Europene pe ce am trimis noi ca date să vedem dacă vor rămâne acestea sau dacă ţinta va deveni mai ambiţioasă”, a completat oficialul ministerial.

Vezi și INTERVIU, producător autohton de roșii: ”În agricultură nu poți deține controlul absolut”

Potrivit lui Moise, din ce în ce mai mulţi fermieri se orientează spre culturile ecologice, odată cu scumpirea fertilizatorilor şi a carburanţilor.

„Din punctul meu de vedere, în această zonă există perspectivă de creştere. Preţul îngrăşămintelor a crescut foarte mult şi nici nu există disponibilitate pe piaţa românească de îngrăşăminte. Automat, fermierii sunt nevoiţi să-şi reducă consumul de fertilizatori. De asemenea, discutăm de o creştere substanţială a preţului la combustibil, ceea ce înseamnă că fermierii vor face mai puţine lucrări şi se vor orienta spre agricultura ecologică. Pentru că, dacă există piaţă pentru aceste produse, mulţi fermieri vor fi tentaţi să treacă spre ecologic, pentru că agricultura intensivă presupune costuri foarte mari. Nemaiavând o rată de profitabilitate prea mare de business, preferă să meargă către zona de ecologic”, a arătat Moise.

- Reclamă -
- Reclamă -

4 comentarii

  1. […] Creşterea preţurilor la fertilizatori şi carburanţi determină agricultorii români să se orienteze din ce în ce mai mult către culturile ecologice, unde costurile sunt mai mici, a afirmat, Sorin Moise, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. „N-aş putea spune cât la sută din agricultura românească… Cititi mai multe aici: Agricultorii români mizează pe culturile ecologice […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.