”Agricultura are nevoie de finanțare sporită”

1
exploatatii-agricole-INS

Adrian Chesnoiu, directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), în cadrul lucrărilor Comitetului de Monitorizare pentru PNDR, susține că agricultura românească şi mediul rural au nevoie de finanţare sporită.

„Este clar că agricultura românească şi mediul rural au nevoie de o finanţare sporită, dar performanţa acestui Program ţine foarte mult de atingerea indicatorilor prevăzuţi în planul de dezvoltare rurală. Proiectele simple, desigur, au o rată de succes mult mai mare decât cele complexe, dar tocmai faptul că noi, prin acceptarea la finanţare în sesiunea 2018 doar a proiectelor complexe, ne asumăm implementarea unor proiecte care să conducă la dezvoltarea tuturor sectoarelor de activitate, ceea ce înseamnă că ne angajăm la o responsabilitate mult mai mare şi nu ne ascundem în spatele realizării acestui program în ritm accelerat cu orice preţ. Am luat decizia să încercăm să finanţăm proiectele depuse de beneficiarii publici care se află în aşteptare, din economiile rezultate în cadrul proiectelor implementate de beneficiarii publici, dacă nu se vor redirecţiona către completarea cheltuielilor din proiectele respective. Iar pentru beneficiarii privaţi vom deschide noi sesiuni de finanţare în perioada următoare”, a susţinut Chesnoiu.

Conform propunerilor formulate în cadrul Comitetului de Monitorizare, în cursul lunii iulie 2018 se vor deschide noi sesiuni de primire a proiectelor pentru submăsura (sM) 1.2 „Sprijin pentru activităţi demonstrative şi de informare”, sM 3.1 „Sprijin pentru participarea pentru prima dată la schemele de calitate”, sM 4.1 „Investiţii în exploataţiile agricole”, sM 4.2 „Sprijin pentru investiţii în procesarea marketingul produselor agricole”, sM 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, sM 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” şi sM 19.3 „Pregătirea şi implementarea activităţilor de cooperare ale GAL”, componentele A şi B.

Citește și:Eurostat: o treime din fermele din UE sunt în România

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here